XanthiPost
Χωρίς κατηγορία

Συνεχίζονται τα παιχνίδια στην αναπτυξιακή με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΑΕ ΟΤΑ και η θυγατρική της με την επωνυμία «ΚΕΚ ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ Μ.ΕΠΕ» είναι μία εταιρεία που εδώ και 15 χρόνια περίπου συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας αφού διαχειρίστηκε τόσο το LEADER II, το LEADER + όσο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο ρόλος της σημαντικός και τόσο απλοί ιδιώτες (αυτό θα το σχολιάσουμε στην συνέχεια) όσο και δημόσιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα κονδύλια που διαχειρίστηκε η εν λόγω εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρήθηκαν πολλές περίεργες ενέργειες και άστοχες κινήσεις εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας που δυστυχώς είχαν σαν αποτέλεσμα τον πλήρη μαρασμό της. Εδώ και δύο χρόνια περίπου έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές άτοπες κινήσεις του Δ.Σ. της ΑΝ.ΞΑ.Α.Ε.Ο.Τ.Α. που οδήγησαν το συγκεκριμένο αναπτυξιακό εργαλείο να ψυχορραγεί και να αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή ακόμη και το λουκέτο, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης χρεών. Οι υπάλληλοί της εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι απλήρωτοι τουλάχιστον ένα έτος (εκρεμμεί η 2η καταγγελία της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ενώ η 1η εκδικάσθηκε) ενώ τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας τρέχουν και σε λίγο ίσως η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.

Και ενώ η κατάσταση είναι αυτή που σας περιγράψαμε μόλις, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μάλλον παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια και δυστυχώς δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα ώστε να βρεθεί μία λύση. Κάνει δύο απανωτές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου οι οποίες όμως δεν κάλυψαν ούτε τις μισθοδοσίες, ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Γιατί άραγε; Που πήγαν τα λεφτά από τις αυξήσεις; Το Διοικητικό συνεχίζει να λειτουργεί με τους δικούς του όρους και εντέχνως, την προηγούμενη εβδομάδα, διαρρέουν ανεπιβεβαίωτες φήμες περί παραίτησης του Προέδρου της κ. Λύρατζη Πασχάλη και αντικατάστασής του από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αγκόρτζα Απόστολο. Οι οποίες μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι.

Και να έρθουμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στον κ. Αγκόρτζα Απόστολο, τον αντιπρόεδρο ( ή μήπως πρόεδρο) του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης ΑΕ ΟΤΑ που σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει πλήρη άγνοια για την τωρινή κατάσταση της εταιρείας. Και αν ενημερώθηκε πρόσφατα για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία τόσα χρόνια από ποιον ενημερωνόταν; Δεν συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας και δεν υπέγραφε ως Αντιπρόεδρος τις αποφάσεις που λαμβάνονταν ομόφωνα; Και αν ανακάλυψε μία διαφορετική κατάσταση από αυτή που μέχρι πρότινος γνώριζε, ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις του; Θα σιωπήσει ή θα ενεργήσει ανάλογα σύμφωνα με την δική του εκτίμηση; Και τονίζω.. σύμφωνα με την δική του εκτίμηση, γιατί ο καθένας εκτιμά μία κατάσταση όπως θέλει να την εκτιμήσει.

Και επειδή δεν έχουμε χάσει την μνήμη μας, ο κ. Αγκόρτζας δεν είναι ένα πρόσωπο που δεν γνώριζε ή μάλλον δεν συνεργάστηκε και στο παρελθόν με την Αναπτυξιακή. Ο κ. Αγκόρτζας ήταν ένας από τους πρώτους ιδιώτες που έλαβε επιδότηση τόσο από το LEADER+ για το ξενοδοχείο του, όσο και από τα ΟΠΑΑΧ του ΠΕΠ ΑΜΘ για την δημιουργία παραδοσιακού καφενείου-αναψυκτηρίου με συνολικό προϋπολογισμό 330.462,87€ και Δημόσια Δαπάνη 198.277,72€. Μόνο που η μία επιδότηση με την άλλη έχει μία μικρή διαφορά. Η επιδότηση από τα ΟΠΑΑΧ του ΠΕΠ ΑΜΘ εγκρίθηκε μεν από την Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης πριν ο κ. Αγκόρτζας γίνει Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. αλλά ολοκληρώθηκε τέλη του 2007 αρχές του 2008 που ο κ. Αγκόρτζας ήταν Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Και εκείνο το χρονικό διάστημα συνέβησαν και κάποια περίεργα περιστατικά βίας και έντονων συγκρούσεων μεταξύ του κ. Αγκόρτζα με τον τότε υπεύθυνο για τα ΟΠΑΑΧ στην Ξάνθη κ. Καπαντζόγλου Γεώργιο. Τι ήταν αυτό που δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε να «πέσει ξύλο» στην Αναπτυξιακή; Τι είχαν να χωρίσουν; Και γιατί ο κ. Καπαντζόγλου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την άγρια διένεξή του με τον κ. Αγκόρτζα παραιτήθηκε από την θέση του υπευθύνου των ΟΠΑΑΧ; Μήπως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της υλοποίησης της επένδυσης του κ. Αγκόρτζα στα ΟΠΑΑΧ και της θέσης που κατείχε τότε ο κ. Καπαντζόγλου; Και πόσο θεμιτό ή ηθικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι το ίδιο πρόσωπο ήταν και επενδυτής αλλά και Αντιπρόεδρος της εταιρείας που τον επιδοτεί; Όταν εκλέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο το 2007, δεν έλαβαν υπόψη τους οι τότε νόμιμοι εκπρόσωποι ότι  ο Αντιπρόεδρος που εκλέγουν και ορίζουν είναι ένας επενδυτής της εταιρείας που δεν έχει ολοκληρώσει την επένδυσή του; Δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι αν δημιουργηθεί κάποιο θέμα με έγγραφα ή νομιμοποιητικά στοιχεία της επένδυσης, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα τόσο η διοίκηση όσο και οι υπεύθυνοι του προγράμματος;

Θα μου πείτε τώρα περσινά ξινά σταφύλια. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η συγκεκριμένη εταιρεία κάθε ώρα που περνά, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει να βγάλει τα κάρβουνα από την φωτιά. Και τι θα αντιμετωπίσει όποιος αποφασίσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Θα βρεθούν ίσως προ μεγάλης εκπλήξεως, όχι ευχάριστης.

Προ εκπλήξεως όμως βρέθηκα κι εγώ όταν έπεσε στην αντίληψή μου το γεγονός ότι σε ένα δίμηνο και συγκεκριμένα ανάμεσα στο 7ο και 8ο του 2008 εκδόθηκαν τιμολόγια από το βενζινάδικο του κου Αγκόρτζα προς την Αναπτυξιακή για αγορά βενζίνης, συνολικού κόστους 1.400€ περίπου!!! Για ποιο αυτοκίνητο άραγε; Και έπρεπε να πηγαίνουν στο 4ο χλμ. Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου βρίσκεται το βενζινάδικο του κ. Αγκόρτζα, για να προμηθεύονται βενζίνη; Δεν είναι λίγο προκλητικό να υπάρχει μία τέτοιου είδους συνεργασία – συναλλαγή μεταξύ Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης ΑΕ ΟΤΑ και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.;

Και απορώ πραγματικά με την αδιαφορία που συνεχίζει να δείχνει  το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι από αυτήν την εταιρεία ζουν κάποιες οικογένειες. Συμπολίτες μας που θα βρεθούν στην ανεργία γατί πολύ απλά κάποιοι νομίζουν ότι η εταιρεία είναι το δικό τους μαγαζί. Έκοβαν μεταξύ τους τιμολόγια, υλοποιούσαν μεταξύ τους επενδύσεις, έκαναν μεταξύ τους συσκέψεις-ημερίδες και συνεχίζουν να εμπαίζουν τόσο το προσωπικό όσο και τους προμηθευτές.

Ονειροβατούν όμως αν νομίζουν ότι δεν θα δώσουν εξηγήσεις για την πορεία της εταιρείας από τότε που ανέλαβαν έως σήμερα. Και οι ενδεχόμενες παραιτήσεις, δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, ενώ υπέγραφαν και ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις, είναι συμπεριφορές ανεπίτρεπτες για πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Κι αν όντως λένε αλήθεια και δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, ενώ υπέγραφαν ότι γνωρίζουν, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ