xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Υπέρογκοι λογαριασμοί για να πληρώνουμε κινητά και προσλήψεις

Υπέρογκος αριθμός και λογαριασμοί κινητού τηλεφώνου, υπάλληλοι οι οποίοι δεν τεκμηριώνεται ότι προσήλθαν ποτέ στην υπηρεσία, μετακινήσεις οχημάτων χωρίς αιτιολογία είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της έκθεσης των οικονομικών επιθεωρητών για την ΔΕΥΑΞ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών για τη ΔΕΥΑΞ που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στον Δήμο και από την οποία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο διαχείρισης της υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Πρώτο σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι οι προσλήψεις προσωπικού που αμοίφθηκαν με απόδειξη δαπάνης, δηλαδή δεν εντάσσονται στο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό. Εάν παραβλέψει κανείς ότι στη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα παιδιών των ήδη μονίμως απασχολουμένων η προσοχή εστιάζεται στο εξής σημείο. Πρώτον ότι στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν προσδιορίζονται οι ανάγκες της επιχείρησης που πρόκειται να καλυφθούν ούτε και το τμήμα όπου θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι. Το κυριότερο όμως είναι πως δεν επιδείχθηκαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η απασχόληση των προσληφθέντων όπως κατάσταση που να δείχνει την ανά ημέρα προσέλευση και αποχώρηση του προσωπικού, διάφορα δελτία εργασίας για την απασχόληση σε συγκεκριμένο έργο κ.λ.π. Μάλιστα όπως καταλήγουν οι οικονομικοί επιθεωρητές η επιχείρηση θα μπορούσε να αποφύγει την πρόσληψη των ατόμων αυτών ενώ με ιδιαίτερη έμφαση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το 2009 που ήταν έτος εκλογών απασχολήθηκε στην επιχείρηση μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων και κατά συνέπεια δαπανήθηκε μεγαλύτερο ποσό για την αμοιβή τους.

Δεύτερο σημείο που προκαλεί κυριολεκτικά αγανάκτηση στον απλό δημότη ο οποίος πληρώνει χρυσάφι το νερό είναι οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας. Πρώτο στοιχείο ότι η επιχείρηση έχει διαθέσει 40 κινητά τηλέφωνα στους εργαζόμενους, αριθμός που θεωρείται υπερβολικός αν λάβει κανείς υπόψη τις ανάγκες της και την οικονομική της κατάσταση. Δεύτερον μόνο για τον μήνα Οκτώβριο του 2010 το ποσό που καταβλήθηκε από την επιχείρηση σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στα 18.527,47 €. Προσοχή μόνο για έναν μήνα. Μάλιστα τα τέλη χρήσης ορισμένων κινητών είναι ιδιαίτερα υψηλά αφού υπάρχουν λογαριασμοί της τάξης των 2000 €, των 1000, 1500 κ.λ.π. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην έκθεση τόσο μεγάλο αριθμό κινητών δεν διαθέτουν στο προσωπικό τους ούτε επιχειρήσεις που λειτουργούν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι την ίδια στιγμή που η ΔΕΥΑΞ πληρώνει 18.000 € το μήνα σε κινητά τηλέφωνα, το κολυμβητηριο παραμένει κλειστό λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων.

Τέλος μετά από διάφορα άλλα συμπεράσματα που αφορούν καθαρά οικονομικά στοιχεία, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην αμοιβή του προέδρου της επιχείρησης. Πρώτο σημείο ότι αυτή ανέρχεται στο ανώτατο ποσό που μπορεί να καταβληθεί, χωρίς βέβαια να είναι παράνομη. Δεδομένης όμως της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών, καθότι οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στο ποσό των 11.534.776,63 €, η καταβαλλόμενη στον πρόεδρο αμοιβή θα μπορούσε, για λόγους τάξης αλλά και χρηστής διοίκησης, να υπολείπεται της ανώτατης προβλεπόμενης.

Αυτά λοιπόν είναι μόνο μερικά από τα σημεία της έκθεσης των οικονομικών επιθεωρητών για τη ΔΕΥΑΞ η οποία παραδόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς πριν την εκλογή του νέου προέδρου της επιχείρησης, χωρίς αυτό να έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τα όσα καταγράφονται, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ατόμου το οποίο είχε και στην προηγούμενη θητεία την προεδρεία και τοποθετήθηκε εκ νέου. Μάλιστα διαβάζοντας την έκθεση εντύπωση κάνει η τότε τοποθέτηση του δημάρχου επί του θέματος ο οποίος επί λέξει ανέφερε ότι είναι απλώς μια έκθεση. Μια έκθεση ωστόσο που δείχνει με την πιο αδιάψευστο τρόπο την λογική που διέπει τους διοικούντες και κατ’ επέκταση τη δημοτική αρχή.

Αμελητέο γεγονός για την κεφαλή του δήμου ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση κινητών τηλεφώνων, ανεξέλεγκτη χρήση, ανεξέλεγκτοι λογαριασμοί οι οποίοι χαρακτηρίζονται κυριολεκτικά ιλιγγιώδεις. Αμελητέο γεγονός ότι εμφανίζονται προσλήψεις των παιδιών και συγγενών εργαζομένων στη ΔΕΥΑΞ και μάλιστα χωρίς να πιστοποιηθεί εάν ποτέ προσήλθαν στην υπηρεσία. Αμελητέο γεγονός ότι οι οφειλές από 900 μόνο καταναλωτές ανέρχονται στο ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ. Αμελητέο γεγονός ότι για λόγους τάξης η αμοιβή του προέδρου θα μπορούσε να μην καθοριστεί στο ανώτερο προβλεπόμενο. Αμελητέο γεγονός όμως ότι ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να κόβεται η υδροδότηση, τη στιγμή που η ΔΕΥΑΞ, ως προς την διαχείρισή της τουλάχιστον, εμφανίζεται μια επιχείρηση χλιδής;

Και δεν θα σταθώ τόσο στο οικονομικό σκέλος. Θα σταθώ στο ηθικό. Είναι δυνατόν σε μια εποχή που ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει να καταγράφονται αυτά τα συμπεράσματα, σε μια κοινωφελή επιχείρηση, η οποία όφειλε να κάνει το αδύνατο δυνατό προκειμένου να μειώσει το κόστος νερού; Ένα κόστος το οποίο τελικά ανεβαίνει ακριβώς λόγω και αυτών των παραμέτρων. Είναι δυνατόν ο δήμος να επιχειρεί να βγει με ένα κοινωνικό προφίλ προς τους δημότες τη στιγμή που σπαταλά αφειδώς στην ΔΕΥΑΞ χωρίς να μπορεί να βάλει φρένο στην ασυδοσία; Κλήθηκαν ποτέ οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κινητά να λογοδοτήσουν για το ύψος των λογαριασμών; Έγινε έλεγχος για τις προσλήψεις ατόμων που χρέωσαν την επιχείρηση με 150.000 € περίπου στη τετραετία 2005 – 2009 χωρίς κανείς να ξέρει εάν τελικά απασχολήθηκαν σε αυτήν; Υπάρχει χώρος για τα παιδιά των δημοτών ή όλος καταλαμβάνεται από τα τέκνα και τους συγγενείς των ήδη μονίμως απασχολουμένων; Ενδεικτική είναι μια περίπτωση ατόμου που δουλεύει ο ίδιος, δουλεύει η κόρη του και βρέθηκε τρόπος να απασχοληθεί, έστω προσωρινά και ο γιός του. Είναι πραγματικά αυτό προφίλ δημοτικής επιχείρησης. Μπαίνει ηθικό ζήτημα ναι ή όχι; Θα δοθούν ποτέ υπεύθυνες απαντήσεις; Θα ελεγχθούν ποτέ ανοιχτά και χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις εκείνοι που έχουν την ευθύνη διοίκησης; Η απάντηση είναι ευνόητη. ΟΧΙ.

Αυτό το όχι όμως είναι που παρ’ ολίγο να στοιχίσει τις εκλογές στη δημοτική αρχή η οποία δυστυχώς δεν πήρε το μήνυμα με τον οπλαρχηγό της να διαμηνύει ευθαρσώς εντός δημοτικού συμβουλίου πως για άλλα είκοσι χρόνια θα είναι στην εξουσία. Μια εξουσία που διαχειρίζονται κατά το δοκούν σε βάρος του συνόλου των δημοτών. Μια εξουσία της οποίας τα όρια υπερέβησαν σε μια ήδη «αμαρτωλή» επιχείρηση. Μέχρι πότε όμως;

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ