xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Πλήρης αδιαφορία από τους μετόχους της ΑΝΞΑ ΑΕ ΟΤΑ

Μία ιστορία απείρου κάλλους με πολλά ερωτηματικά και πολλές περίεργες – άστοχες διαδικασίες που διαιωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια είναι η ιστορία της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης ΑΕ ΟΤΑ από το 1995 που συστάθηκε έως και σήμερα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο κατά την μετά Τσεγγελίδη εποχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά. Αλλά τότε οι διοικούντες είχαν την εξυπνάδα και τα μέσα να ελίσσονται και να μπορούν να καλύψουν ή ακόμη και να λύσουν τις όποιες άστοχες κινήσεις τους. Να μην ξεχνούμε ότι ο κ. Τσεγγελίδης όντας Πρόεδρος του Δ.Σ. ήταν ταυτόχρονα και Δήμαρχος Σταυρούπολης οπότε είχε τόσο τη θέληση όσο και τη δυνατότητα να βρίσκει τρόπους χρηματοδότησης της εταιρείας σε περιόδους λιτότητας. Παρ’ όλα αυτά τα προγράμματα λειτουργούσαν κανονικά ενώ δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη ανάληψης προγραμμάτων από την ΑΝΞΑ ΑΕ. Οπότε και οι όποιες δυσκολίες ξεπερνιόντουσαν με ήπιο τρόπο και με την υπομονή κυρίως των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτή την εταιρεία, λόγω μόνιμης καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους.

Και ερχόμαστε στην μετά Τσεγγελίδη εποχή με μία μεταβατική περίοδο δύο ετών περίπου όπου πρόεδρος του Δ.Σ. ήταν ο κ. Ανδρικόπουλος ο οποίος απλά δέχτηκε αυτή τη θέση για να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η εν λόγω εταιρεία, μετά την παραίτηση Τσεγγελίδη. Το σημαντικό όμως ήταν ότι ο κ. Ανδρικόπουλος δεν δέχτηκε αυτή τη θέση ούτε για να ανελιχθεί, ούτε για να προβληθεί, οπότε και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στην εσωτερική της λειτουργία, ούτε όμως και την αναβάθμισε. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι της εταιρείας γνωρίζοντας καλά το αντικείμενο κατάφεραν να συνεχίσουν την λειτουργία της εκμεταλλευόμενοι ως βασικό πρόγραμμα το LEADER+ αλλά και πολλά άλλα μικρότερου προϋπολογισμού προγράμματα (π.χ. PAGUS, Μουσουλμανόπαιδα και σεμινάρια κατάρτισης) που εξασφάλιζαν την βιωσιμότητα της εταιρείας. Ως εδώ καλά και υποφερτά. Στην συνέχεια έρχονται τα «ωραία».

Τον Μάιο του 2007 εκλέγεται μία νέα διοίκηση που αν και ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Βιστωνίδας κ. Ζλάτκο Νικόλαο, κατέληξε να «φυτέψει» μέσα στην Αναπτυξιακή ανθρώπους συγκεκριμένης πολιτικής «κλίκας» που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους προβολή και η πολιτική τους ανέλιξη. Και το πρόβλημα ενώ εντοπίστηκε αμέσως, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από την τότε πολιτική φρουρά, να λύσει το θέμα από την ρίζα του. Μπορεί να μην μπορούσαν να το λύσουν. Το μεμπτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι δεν προσπάθησαν καν. Δεν τους ενδιέφερε που κάποιοι νομίζοντας ότι έχουν κάνει την τύχη τους , τρελάθηκαν από την εξουσία και τη δόξα. Και οι οποίοι νόμιζαν, οι άσχετοι, ότι θα είναι πάντα οι «μόνιμοι» εκπρόσωποι της εταιρείας και λειτουργούσαν σαν να ήταν η Αναπτυξιακή κληροδότημα του μπαμπά τους. Έδιωχναν όποιους ήθελαν(και μπορούσαν να διώξουν) και προσελάμβαναν τους δικούς τους ανθρώπους. Και ακολούθησαν κατά γράμμα το ρητό «Διαίρει και βασίλευε».

Και φτάνουμε στο σημείο μηδέν. Η νυν διοίκηση κατάφερε σε τέσσερα χρόνια περίπου να ρίξει την Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΑΕ ΟΤΑ στα τάρταρα. Και αυτό δεν έγινε από την μία ημέρα στην άλλη αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις που προμηνούσαν την κατακόρυφη πτώση της εταιρείας προς την καταστροφή. Και μόλις αντιλήφθηκαν τα εξυπνοπούλια ότι το ταμείον είναι μείον, αποφάσισαν να φύγουν άρον των άρον από την διοίκηση και να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από την φωτιά.

Έλα μου ντε που κανείς πλέον δεν θέλει την άλλοτε περιζήτητη «νύφη» που κάποτε σφάζονταν παλικάρια στην ποδιά της για να την αποκτήσουν! Ποιος θα αναλάβει μία χρεοκοπημένη εταιρεία; Ποιος θα αναλάβει ένα προσωπικό που έχει να πληρωθεί από τον Γενάρη του 2010; Ποιος θα αναλάβει τεράστια χρέη σε τρίτους και προμηθευτές; Οι νυν διοικούντες δηλώνουν άγνοια (παράλογο;;) και οι επόμενοι δεν θέλουν να ξέρουν (παντελώς ανεύθυνο).

Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία εταιρεία που έχει μετόχους τους Δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα; Σε καμία άλλη εταιρεία που έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Είναι δυνατόν οι Δήμαρχοι που τώρα ανέλαβαν αλλά και οι προηγούμενοι να αφήνουν στην μοίρα τους, τους εργαζόμενους στην Αναπτυξιακή και να μην δίνουν καμία ιδιαίτερη σημασία για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χωρίς να πληρώνονται επί δύο χρόνια περίπου; Όλοι αυτοί οι κουστουμαρισμένοι που παίζουν με την τύχη των υπαλλήλων της Αναπτυξιακής ενδιαφέρθηκαν ποτέ να μάθουν αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν να ντύσουν και να ταΐσουν τα παιδιά τους; Με ύφος 100 καρδιναλίων διαιωνίζουν μία σάπια κατάσταση που το μόνο αποτέλεσμά της έως και σήμερα είναι η αβεβαιότητα για το αύριο και ο φόβος της πιθανής ανεργίας.

Αν είναι να την κλείσετε, αποφασίστε το τώρα. Να ξέρουν τι θα κάνουν και οι υπάλληλοι που αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν ποτέ τα δεδουλευμένα τους. Και πηγαινοέρχονται στην εταιρεία χωρίς κανένα αντικείμενο γιατί κανείς δεν τους λέει απολύτως τίποτα, ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Με κινδυνολογίες, υποθέσεις και φρούδες ελπίδες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάντια.

Και εσύ μεγαλομέτοχε Δήμαρχε Ξάνθης που όπως καυχιέται ο κ. Αγκόρτζας όπου βρεθεί και όπου σταθεί, πήρε πολλές χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Ξάνθης από την Αναπτυξιακή και το LEADER, τι κάνεις για να σώσεις αυτό το εξαθλιωμένο εργαλείο; Και όλοι οι Δήμαρχοι – Μέτοχοι της εταιρείας, τι περιμένετε για να δράσετε; Γιατί έχετε όλοι μερίδιο ευθύνης από την στιγμή που ψηφίσατε και εκλέξατε μία διοίκηση που κατάστρεψε την εταιρεία.

Αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος ότι αυτός έβαλε το λουκέτο στην Αναπτυξιακή. Και θα δούμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου αν θα βρεθεί λύση γιατί απ’ ότι διαφαίνεται κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για την Αναπτυξιακή.

Και το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης ενώ γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και χρόνια, η αγωνία του για την στήριξη των εργαζομένων εξαντλείται στο να κάνει τις τυπικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, να γίνονται οι γνωστές δίκες και να αθωώνεται ο κ. Λύρατζης λόγω έλλειψης δόλου. Και πάλι από την αρχή. Αυτός είναι ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου; Αυτού του είδους την στήριξη παρέχει σε εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι επί 2 χρόνια περίπου;

 

Η Αναπτυξιακή δεν είναι πλέον πρόσφορη για να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Τουλάχιστον ας μεριμνήσουν και ας βρουν έναν τρόπο για να εξασφαλίσουν τους μισθούς των υπαλλήλων που αισθάνονται πλέον ότι όλοι τους κοροϊδεύουν (νυν και επόμενοι)  και με το δίκιο τους να αισθάνονται έτσι. Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή του πλήρους εμπαιγμού δείξτε λίγο ενδιαφέρον για αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ και δυο χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Και δεν τους θεωρώ άμοιρους ευθυνών γιατί επέδειξαν μεγάλη ανοχή στις επανειλημμένες και ανεπίτρεπτες τακτικές της διοίκησης του κ. Λύρατζη και της «παρέας» του. Ξύπνησαν μεν αλλά πολύ αργά δε για να περισώσουν ότι απέμεινε από το καράβι που βούλιαζε.

Κοντός ψαλμός Αλληλούια !!!

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ