Το καλοκαίρι ήρθε και πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες έφερε μαζί του και τα κουνούπια.
Κουνούπια τα οποία φέτος μπορεί να φέρουν και τον ιό του δυτικού Νείλου.
Ένας ιός ο οποίος πέρυσι έκανε την εμφάνιση του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα λοιπόν με τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή υγείας κύριο Σερετίδη, υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από τον ιό αυτό εμφανίζουν τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ από τα άτομα που μολύνονται το 80% δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ το 20 % περίπου εμφανίζει συμπτώματα ίωσης για 3 έως 10 ημέρες.
Επειδή για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική αγωγή, η πρόληψη είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης.
Έτσι όλοι μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα τα οποία θα μας προφυλάξουν από κάποιο τσίμπημα ενός μολυσμένου κώνωπα.
Επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε πως η χρήση αντικουνοπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού όπως οι πόρτες και τα παράθυρα, η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, ο αέρας των οποίων απωθεί τα κουνούπια, το κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων ή των φυλλωσιών αλλά ακόμη και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στο εξωτερικό του σπιτιού, είναι μερικά
ακόμη απλά βήματα, για την προφύλαξή μας, από τα κουνούπια.
Βέβαια όπως σημείωσε κλείνοντας ο κύριος Σερετίδης, ακόμη και αν κάποιος νοσήσει από τον ιό του δυτικού Νείλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρχει μια περίοδος ηρεμίας ενώ από εκεί και έπειτα παράγονται εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία αντιμετωπίζουν τον ιό και σταματούν τη μετάδοσή τους. Συνεπώς και δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, αφού όπως προείπαμε η νόσος εκδηλώνεται μόνο με την εμφάνιση συμπτωμάτων μιας απλής ίωσης.