Οι άνεργοι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, όπως επιβεβαιώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, επαναφέροντας την κατάσταση της αγοράς εργασίας στις συνθήκες των αρχών της δεκαετίας του ’60.
Βεβαίως, μια τέτοια πρόβλεψη έχει και τον αντίλογό της, αφού η αύξηση των πολιτών που δήλωσαν άνεργοι στην τελευταία δειγματοληπτική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συμβαδίζει και με κορύφωση της ανασφάλιστης εργασίας και της ευρείας απασχόλησης συμβοηθούντων μελών στις οικογενειακές τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Εάν η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε 700.000 τον Ιούλιο θεωρείται «λογική» εξέλιξη για τον ΟΑΕΔ, λόγω των αναπληρωτών καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που εντάσσονται στο σύστημα επιδότησης για τους καλοκαιρινούς μήνες, κανένα από τα στοιχεία για τις απολύσεις και τις προσλήψεις δεν δικαιολογεί την έκρηξη του ποσοστού ανεργίας που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Μάιο.
Μήνας ο οποίος συνήθως σηματοδοτεί και την έναρξη των εποχικών απασχολήσεων στον τουριστικό κλάδο, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πάντα μια αυτοσυγκρατημένη εξέλιξη στις ροές εξόδου από την εργασία. Κι όμως, τον Μάιο προστέθηκαν 51.804 περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με τον Απρίλιο.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών η μείωση του εισοδήματος κατά 20% και των συντάξεων οδηγούν κατηγορίες του μέχρι πρότινος οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού σε αναζήτηση εργασίας. Ταυτοχρόνως, το υψηλό και μη αιτιολογημένο ποσοστό νέων ανέργων ίσως αναδεικνύει και την αύξηση των απολύσεων από την ανεπίσημη αγορά εργασίας.
Μια αγορά βουβή, αλλά υπαρκτή, που φαίνεται ότι προτιμά όλο και περισσότερο οικονομικούς μετανάστες. Όμως, το πιο σημαντικό συμπέρασμα από την εκτίναξη της ανεργίας είναι ότι ο τουρισμός, παρ’ όλες τις επιδοτήσεις, δεν απορρόφησε ανέργους και μάλλον προτίμησε σπουδαστές και ανασφάλιστους.
Πληγή όμως για την ανασφάλιστη εργασία είναι όχι μόνο οι εργοδότες που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη συγκυρία αλλά κυρίως η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα
Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσει και η έξοδος του τουριστών. Παρ’ όλα αυτά, η επίσημη πολιτική δεν φαίνεται να είναι σε θέση επίσπευσης ακόμη κι αυτών των προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά στην πεντάμηνη απασχόληση ανέργων σε έργα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας των ΟΤΑ.
Αλλά και γι’ αυτήν την «ευκαιρία» οι άνεργοι θα πρέπει να περιμένουν κάποιους μήνες. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα προγράμματα. Έως τότε κι ενόσω θα αυξάνεται ο σκληρός πυρήνας των ανέργων, υπάρχει αρκετός χρόνος, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται εκτός χορού, να ερίζουν για τον ρόλο που θα παίξουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.