Τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης στη Θράκη, με φορολογία μόλις 10%, προωθεί το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ομάδα δικηγόρων από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μεταφέρει το αίτημα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Με βάση την προεργασία που έχει γίνει, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο για την επιβολή στη χώρα μας οικονομικών ζωνών με ειδικό φορολογικό καθεστώς, η Θράκη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα έχει έτοιμο το φάκελο υποψηφιότητας.
Τη δημιουργία ειδικής οικονομικής – επενδυτικής ζώνης στη Θράκη, όπου θα ισχύει κατ΄ εξαίρεση φορολογικός συντελεστής 10% ζητούν επιχειρηματίες του νομού Έβρου, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Χρηματοικονομικό Φόρουμ Θράκης», με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Η πρωτοβουλία συμπίπτει με την πρόσφατη πρόταση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας, Στέφαν Κέπφερερ, περί ανάγκης δημιουργίας οικονομικών ζωνών ειδικού φορολογικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η πρόεδρος του Φόρουμ, Κατερίνα Καραγιάννη, στη διάρκεια ημερίδας στην Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ανατεθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Φρανκφούρτης η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών. Το αίτημα στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η περιοχή γειτνιάζει με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, με συνέπεια να χάνονται μεγάλες επενδύσεις για τη Θράκη.
Μάλιστα όπως τονίζει ο κύριος Ανδρικόπουλος οι επιχειρήσεις εκτός από την μεταποίηση μπορεί να δραστηριοποιηθούν και στον πρωτογενή τομέα καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις .
Να σημειώσουμε πως στην πιθανότητα δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη αντιδρούν τα Επιμελητήρια Δράμας και Καβάλας καθώς οι δύο Πρόεδροι Άγγελος Τατσούλης της Καβάλας και Στέφανος Γεωργίαδης της Δράμας υπογράφουν επιστολή προς τον Περιφερειάρχη ζητώντας να διασφαλιστεί η περιφερειακή συνοχή χωρίς ανισότητες, όπως αναφέρουν.