Διπλασιάστηκε σχεδόν μέσα σε μια πενταετία το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στη χώρα μας, με τις τάσεις να συνεχίζουν να είναι ανοδικές και το πρόβλημα να εμφανίζεται εντονότερο στην αδυναμία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι του τραπεζικού συστήματος.
Εκρηκτική -και άκρως ανησυχητική- αύξηση εμφανίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και κυρίως από το 2008 -έτος έναρξης της κρίσης- και έπειτα. Από 6,3% που ήταν στην Ελλάδα το συνολικό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005, ανήλθε σε 11,5% στο πρώτο τρίμηνο το 2011. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα καταναλωτικά δάνεια, ενδεικτικό των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι έως το τέλος της χρονιάς ένας στους δέκα δανειολήπτες δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι τραπεζών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που έχουν διατυπωθεί, η τάση ανόδου του ποσοστού δανείων σε καθυστέρηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2011, καθώς τα νοικοκυριά θα υφίστανται τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ως προς το μέλλον αυτό διαγράφεται δυσοίωνο αφού οι τάσεις είναι αυξητικές, δεδομένου ότι τα μεγέθη αυτά εξαρτώνται άμεσα από την γενικότερη πορεία της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία.