Προς ένα και δύο ευρώ το κιλό πωλούν την σοδιά τους οι καπνοπαραγωγοί της ορεινής περιοχής και γενικότερα της Ξάνθης με αποτέλεσμα όχι μόνο κέρδος να μην έχουν αλλά ούτε το κόστος παραγωγής τους να μην καλύπτουν. Ωστόσο οι μέχρι τώρα αναλύσεις του εδάφους στον ορεινό όγκο δείχνουν πως τα καπνά δεν είναι μονόδρομος κι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να καλλιεργηθούν με την ίδια και καλύτερη ίσως απόδοση κι άλλα φυτά η δενδρύλλια όπως είναι η καρυδιά.
Τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνει χαμένος βλέπουν οι καπνοπαραγωγοί της ορεινής και όχι μόνο περιοχής αφού φέτος την παραγωγή τους θα αναγκαστούν να τη δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί πουλώντας προς ένα και δύο ευρώ το κιλό. Ωστόσο ευθύνη για την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ιρφάν Ουζούν έχουν και οι ίδιοι οι καπνοπαραγωγοί οι οποίοι ουσιαστικά δεν καλλιεργούν τον παραδοσιακό καπνό της περιοχής μας αλλά φέρνουν σπόρους από άλλους νομούς προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή.
Χρόνο με το χρόνο όμως λιγοστεύουν οι άνθρωποι εκείνοι που ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια με τους νέους να αναζητούν άλλες επαγγελματικές διεξόδους μιας και ο καπνός δεν τους εξασφαλίζει το αναγκαίο για να επιβιώσουν εισόδημα. Ωστόσο το έδαφος της ορεινής κυρίως περιοχής με βάση τις αναλύσεις που ως τώρα έχουν γίνει, κρίνεται εξαιρετικά καλό και για άλλου είδους καλλιέργειες όπως για παράδειγμα τα καρύδια τα οποία μάλιστα σε βάθος χρόνου μπορούν να εξασφαλίσουν στους καλλιεργητές τους ένα ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα.
Προς το παρόν πάντως οι περισσότεροι από τους αγρότες της ορεινής περιοχής εξακολουθούν να καλλιεργούν καπνό μη γνωρίζοντας ενδεχομένως για τις δυνατότητες άλλων εναλλακτικών καλλιεργειών αν και σ’ αυτό φέρει τεράστια ευθύνη και η ελληνική πολιτεία η οποία ποτέ ως τώρα δε μπήκε στη διαδικασία να τους ενημερώσει για την ποιότητα του εδάφους στον ορεινό όγκο και για τις καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σ’ αυτό.