Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεύρυνση της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αρκεί στην ψηφοφορία να συμμετάσχει συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος.
Νόμος του κράτους γίνεται πλέον το δημοψήφισμα για ζητήματα που αφορούν κρίσιμα θέματα τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα εάν σε αυτά συμμετέχει συγκεκριμένο ποσοστό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών. Ωστόσο κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας την οποία διέρχεται η χώρα.
Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, εάν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, για κρίσιμο εθνικό θέμα το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, εάν στην ψηφοφορία συμμετάσχει το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Στο έγκυρα ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται τα λευκά. Το δημοψήφισμα θα προκηρύσσεται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα προσυπογράφεται για κρίσιμο εθνικό ζήτημα από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης, θεσπίζεται δημόσιος διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα – κοινοβουλευτικά και μη- ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών.