Αύξηση ωραρίου εργασίας και μετακινήσεις εκπαιδευτικών μελετούν, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι, υπό την πίεση της τρόικας ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο περικοπής του αριθμού των ωρομισθίων και αναπληρωτών που προσλαμβάνονται σε ετήσια βάση μελετά το υπουργείο Παιδείας
Με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και την περικοπή του αριθμού των ωρομισθίων σκέπτεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο παιδείας τις πιέσεις της τρόικας για εξοικονόμηση περισσοτέρων πόρων γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση ίσως στηριχθεί για το θέμα και σε πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εκπαίδευση, καθώς είχε επισημανθεί για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, προκειμένου έως το 2015 να φτάσουν στα επίπεδα των συναδέλφων τους στο εξωτερικό.
Μάλιστα όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα φέρει και νέες συγχωνεύσεις στα σχολεία από το νέο έτος προκειμένου όπως τονίζουν να περικοπεί το κόστος εργασίας.
Αναφορικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως δεν αφορά μεγάλο αριθμό προσωπικού στην εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, έχουν συνταξιοδοτηθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας πάντως μελετά διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να εξοικονομήσει προσωπικό και κατ’ επέκταση πόρους. Ειδικότερα εξετάζεται:
Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών για τις περιπτώσεις που οι ώρες διδασκαλίας δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο.
Μετακίνηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και σε μονάδες άλλης βαθμίδας ή νομού.
Δεύτερη ανάθεση διδασκαλίας συναφών μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχία σε δύο διαφορετικές ειδικότητες και τέλος
Απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού σε διάφορους φορείς.