Το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και των εργαζομένων σε αυτή έφερε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ο οποίος στην απάντησή του εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο σε ότι αφορά στην καλλιέργεια όσο και στις θέσεις εργασίας.
Ωστόσο θολό είναι το τοπίο για την Ξάνθη αφού σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση προς την Κομισιόν έως και το 2012 η βιομηχανία θα πρέπει να προχωρήσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων.
Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την ενίσχυσε της τευτλοκαλλιέργειας δεσμεύθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας την Πέμπτη το πρωί σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
«ΕΩΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΞΑΝΘΗ»
Μια ώθηση στην τευτλοκαλλιέργεια με την εφαρμογή προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για τους καλλιεργητές, οι οποίοι γύρισαν φέτος την πλάτη τους στη ζάχαρη με συνέπεια να σπαρθούν μόλις 52.000 στρέμματα έναντι στόχου 150.000 με την παραγωγή να εκτιμάται σε μόλις 30.000 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ βρίσκεται αντιμέτωπη και με ακόμη ένα μέτωπο: η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τελεσίγραφο για την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Λάρισας και της Ξάνθης έως τον Μάρτιο του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν απειλεί με την επιβολή προστίμων. Τα δύο εργοστάσια είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης το 2006 με σκοπό να μετατραπούν στη συνέχεια σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά. Η διοίκηση της ΕΒΖ διαβεβαιώνει πάντως ότι όλα θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση των δυο εργοστασίων.