Τη βοήθεια του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης ζητούν πλέον όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προκειμένου να επιτύχουν είτε κάποιον εξωδικαστικό είτε ακόμα και μέσω της δικαιοσύνης συμβιβασμό με τις τράπεζες αναφορικά με τις οφειλές τους αν και στην περίπτωση των εξωδικαστικών ρυθμίσεων τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα αφού οι τράπεζες είναι αρνητικές εξαιτίας κυρίως των χαμηλών προσφορών που τους υποβάλλονται από τους καταναλωτές. Στο δικαστικό κομμάτι ωστόσο αναμένονται ήδη οι πρώτες αποφάσεις ενώ όλο και πιο πολλές από τις περιπτώσεις οδεύουν προς την κατεύθυνση των δικαστικών αιθουσών.
Όλο και περισσότεροι είναι οι Ξανθιώτες που απευθύνονται σε έναν από τους 46 συμβεβλημένους με τη γενική γραμματεία καταναλωτή δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εξωδικαστικής καταρχήν κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός και δικαστικής πλέον ρύθμισης των οφειλών τους προς τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος, του εξωδικαστικού δηλαδή συμβιβασμού, τα στοιχεία είναι μάλλον αποκαρδιωτικά αφού στο νομό μας έχει επιτευχθεί μόλις ένας τέτοιος συμβιβασμός καθώς η σημαντική μείωση του εισοδήματος των περισσότερων δεν τους επιτρέπει να κάνουν καλύτερες προσφορές προς τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία και είναι συνήθως αρνητικά ενώ αναμένονται οι πρώτες 4 αποφάσεις για δικαστική ρύθμιση.
Σε ότι αφορά πάντως την γενική αίσθηση των περισσότερων καταναλωτών πως ρύθμιση σημαίνει και παραγραφή ενός μέρους των οφειλών, οι δικηγόροι ξεκαθαρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει κι ότι η όποια παραγραφή έρχεται αφού πρώτα έχει τηρηθεί η ρύθμιση που είτε συμφωνήθηκε εξωδικαστικά είτε επιβλήθηκε μέσω της δικαιοσύνης.
Κλείνοντας να σημειώσουμε πως δυνατότητα χρήσης αυτού του νόμου έχουν όχι μόνο οι πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και οι υπόλοιποι ενώ οι τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν μέσα στον Αύγουστο προβλέπουν και την παύση των όποιων διώξεων με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εφόσον φυσικά γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις από τη μεριά του οφειλέτη.