Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή, και θα διαμορφώσει ένα χάρτη ενεργειών και κατευθυντήριων γραμμών αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να απορροφηθούν όσο είναι δυνατόν οι κραδασμοί που επιφέρει η κατάσταση που βιώνει η χώρα και ιδιαίτερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Μέρος του ντόμινου που επιφέρει η οικονομική κρίση είναι και η χώρα μας τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν καθημερινά μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που επιφέρουν τα ελλείμματα και η ύφεση. Ένα θέμα που απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης
Η απάντηση στα προβλήματα αυτά είναι μόνο η ανάπτυξη η οποία όμως μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, συμπληρώνει ο κύριος Καραλίδης είτε μέσω της αύξησης των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, και μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα όπου η χώρα έχει πλείστες δυνατότητες. Έτερο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή είναι και ο τουρισμός. Όλα αυτά όμως απαιτούν χρόνο προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα και να εξαλειφθεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Εντούτοις το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε στην σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή θα διαμορφώσει έναν χάρτη ενεργειών και θα οριοθετήσει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών, με στόχο η Περιφέρεια, ως αυτοδιοικητική δομή, να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στην απορρόφηση των εξαιρετικά σοβαρών κοινωνικών κραδασμών της οικονομικής κρίσης, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης ‘Αρης Γιαννακίδης.