Στους βασικούς μισθούς κάθε κλαδικής σύμβασης και σε μόνο 4 επιδόματα πολυετίας, τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας περιορίζονται από σήμερα και σταδιακά έως το καλοκαίρι υποχρεωτικά μέσα από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων οι αποδοχές για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.
Το σήμα για την προσαρμογή – μείωση έως και 40% των αποδοχών των εργαζομένων, δίνει η λήξη του τριμήνου εντός του οποίου τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν το χρονικό περιθώριο να επαναδιαπραγματευτούν και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στη θέση των συλλογικών ρυθμίσεων που είχαν λήξει ή καταγγελθεί.
Έληξε τη Δευτέρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, μόνο εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων. Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.