xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Μπορεί να διαχειριστεί η αναπτυξιακή Ξάνθης το Leader;

Τον φορέα λοιπόν που θα διαχειριστεί το Leader αναζητούν εδώ και αρκετές μέρες στην Ξάνθης με ορισμένους να υποδεικνύουν την αναπτυξιακή ως τον καταλληλότερο.

Μια αναπτυξιακή όμως η οποία ναι μεν δεν έχει λυθεί επίσημα αλλά είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους ενός τέτοιου προγράμματος αφού με τα χρέη που έχει, δε μπορεί να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Μεγάλη είναι η συζήτηση της τελευταίες μέρες γύρω από το πρόγραμμα Leader και το φορέα που θα το διαχειριστεί στην Ξάνθη. Ορισμένοι κάνουν λόγο για την αναπτυξιακή κι ως γνωστόν, η λύση της «Αναπτυξιακής Ξάνθης» δεν έχει προχωρήσει σε τυπικό επίπεδο και με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης θα μπορούσε – υπό σοβαρές οικονομικές προϋποθέσεις- να επανέλθει σε λειτουργία. Όμως πρόκειται για θεωρητικό μόνο σενάριο αφού η πολιτική βούληση δεν εξαντλείται στην κυβερνητική αλλαγή αλλά, κυρίως, αφορά στις θέσεις των αυτοδιοικητικών που ελέγχουν τόσο την Αναπτυξιακή όσο και την ΕΠΑ, που φέρεται ως διάδοχο σχήμα.

Ο κύριος Ξυνίδης ωστόσο απαντά και στα μέσα ενημέρωσης που τον κατηγορούν για το κλείσιμο της αναπτυξιακής ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος τη βρήκε πεθαμένη κι άρα αυτό που οφείλουν να ψάξουν όλοι είναι το ποιοι την έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς είναι ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να φύγουν από την Ξάνθη και έχουν δεσμευτεί ότι θα επενδυθούν στο νομό, ήδη από την εποχή που Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Αλέξανδρος Κοντός. Αυτό που αμφισβητείται είναι ο φορέας που θα τα διαχειριστεί καθώς, αν δεν υπάρξει ο κατάλληλος φορέας στην Ξάνθη, είναι δυνατόν να διαχειριστούν από φορέα εκτός Ξάνθης, όπως π.χ. από μια γειτονική Αναπτυξιακή,.

Στην περίπτωση αυτή η Ξάνθη θα έχανε, πάντως, την τεχνική βοήθεια – ουσιαστικά το διαχειριστικό κέρδος- ύψους περίπου στο 10% του συνολικού προγράμματος, με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας του σχετικού φορέα από την Ξάνθη. Όλα αυτά υπό την πίεση του χρόνου καθώς το ύψος των επενδύσεων αλλά και το χρονικό όριο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου πιέζουν επικίνδυνα.

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ