Τρεις επενδύσεις μετά την ψήφιση του νόμου για την γεωθερμία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο που αφορούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.Ωστόσο όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση οι εκτάσεις προς παραχώρηση αφορούν ομίλους μεγάλων συμφερόντων παρά το γεγονός πως υπήρξε ενδιαφέρον και από νέους αγρότες, ακτήμονες και κτηνοτρόφους.
Την πρώτη παραχώρηση κατά χρήση ακινήτων του αρμόδιου υπουργείου στην ΠΕ Ξάνθης για ιδιωτικές επενδύσεις και ειδικότερα για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πρόκειται για την παραχώρηση 150 στρεμμάτων στην εταιρεία Αγροτέξ στην Ποταμιά, 250 στα πλαστικά Θράκης στο Εράσμιο και άλλα 250 επίσης στο Εράσμιο στην εταιρεία Έλαστρον συμφερόντων Ευθυμιάδη και Χαλιορή αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αφορούν στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Οι παραπάνω εταιρείες στην αίτηση παραχώρησης που κατέθεσαν τονίζουν, ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή το γεωθερμικό πεδίο με χαμηλό κόστος, τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, το ήπιο κλίμα, τη γειτνίαση με τη θάλασσα και την Εγνατία οδό, για τη δημιουργία θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων έκτασης 100 στρεμ. ανά εταιρεία. Ωστόσο όπως τονίζει σε δελτίο τύπου η λαϊκή συσπείρωση ήδη για μεγάλα τμήματα αυτών των εκτάσεων έχουν υποβληθεί δεκαεπτά (17) αιτήσεις νέων αγροτών, ακτημόνων και κτηνοτρόφων, για την εκμίσθωση μέρους των συγκεκριμένων εκτάσεων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.
Εντούτοις οι Περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αγνοώντας τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει αγρότες της περιοχής Ξάνθης για εκμίσθωση της έκτασης, υπερψήφισαν την παραχώρηση – ξεπούλημα της συγκεκριμένης Δημόσιας έκτασης στις παραπάνω μονοπωλιακές εταιρείες υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική που έχει χαράξει με τις προγραμματικές δηλώσεις η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για το ξεπούλημα Δημοσίων Οργανισμών – επιχειρήσεων – υπηρεσιών, ορυκτού πλούτου και Δημοσίων εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ζητούμενο βέβαια στην προκειμένη περίπτωση πέρα από τα όσα αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση και τα οποία σίγουρα χρήζουν απάντησης είναι ποιο τελικά θα είναι το όφελος για την ίδια την περιοχή από αυτές τις επενδύσεις, δηλαδή ποιες οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αφού μιλάμε για θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κυρίως ποια άλλα ανταποδοτικά οφέλη θα φέρουν τόσο στην Ξάνθη όσο και στην εθνική οικονομία. Σημεία στα οποία πρέπει να απαντήσουν τόσο οι επενδυτές όσο κυρίως το περιφερειακό συμβούλιο.