Οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12%-15% και έτσι αναπόφευκτη μοιάζει η μετακύληση του κόστους στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα αν και για την Ξάνθη, προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε σκέψη για αύξηση της τιμής του ψωμιού.
Αυτό βέβαια δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφού η τιμή στο ψωμί είναι ελεύθερη και ο κάθε επαγγελματίας την καθορίζει μόνος του, ανάλογα με το λειτουργικό τους κόστος.
Μπορεί η τιμή στα άλευρα να οδεύει προς νέα αύξηση και το κόστος παραγωγής των αρτοποιών να ανεβαίνει κι άλλο, ωστόσο στην Ξάνθη για την ώρα δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για αύξηση της τιμής του ψωμιού η ζήτηση του οποίου έχει ήδη μειωθεί αισθητά και μια ενδεχόμενη άνοδος της τιμής του, θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση του. Άλλωστε όπως τονίζεται από τη μεριά των αρτοποιών, η τιμή του ψωμιού είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να την καθορίζει όπως εκείνος θέλει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η έλευση των νέων μέτρων θα επιβαρύνει κι άλλο την έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη κατάσταση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αρτοποιούς εκ των οποίων πολλού αναγκάζονται να προβούν σε απολύσεις του προσωπικού τους και να δουλέψουν οικογενειακά το αρτοποιό προκειμένου να τους μείνει ένα καλό σχετικά μεροκάματο.