Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία της πόλης επιχειρεί να ανοίξει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την ιστορική αποκατάσταση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου που διετέλεσε δήμαρχος από τον Σεπτέμβρη του 44 έως τον Μάρτιο του 45 χωρίς ωστόσο το όνομά του να μνημονεύεται πουθενά.
Μάλιστα το θέμα έφθασε ως την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής για να διερευνήσει την ιστορική αλήθεια.
Με αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης άνοιξε, ουσιαστικά, ο δρόμος για την αποκατάσταση του Δημάρχου της ταραγμένης περιόδου 44-45 Θεόφιλου Παπαδόπουλου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα, απών, από τις σχετικές καταστάσεις του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συστηθεί σχετική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Δημαρχόπουλο, Δημήτρη Μπένη και Νίκο Ανταμπούφη. Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος έθεσε το θέμα της αναρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και της έλλειψης ιστορικών τεκμηρίων.
Με την παρέμβασή του ο Νίκος Ανταμπούφης απάντησε ότι δεν προτείνεται να αποφασίσει ο Δήμος μέσα σε ένα απόγευμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα αλλά να ξεκινήσει την έρευνα για το ζήτημα, ώστε μέσα από μια επιτροπή να επανέλθει το θέμα συγκροτημένα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Θανάσης Ξυνίδης σημείωσε ότι είχε θέσει για πρώτη φορά το θέμα το 1997 χωρίς αποτέλεσμα. Σημείωσε, δε, ότι στην ίδια μαρμάρινη πλάκα εμφανίζονται οι Δήμαρχοι που διορίστηκαν από τη δικτατορία («και δεν προτείνω να φύγουν γιατί υπήρξαν πράγματι Δήμαρχοι» είπε) άρα, σύμφωνα με τον Θανάση Ξυνίδη, αφού ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή θα τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.
Με την πρόταση συγκρότησης επιτροπής συμφώνησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, παρόλο που ανέφερε ότι έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο της εκλογής του, την επομένη της απελευθέρωσης αλλά έκανε δεκτό το σκεπτικό ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι διατέλεσε Δήμαρχος της πόλης, εφόσον παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος που αναδείχτηκε Δήμαρχος σε ηλικία 31 ετών, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης και την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, προταθείς από το ΕΑΜ, διετέλεσε Δήμαρχος μέχρι το Μάρτιο του 1945, παραδίδοντας το Δήμο στον Π. Χρηστίδη, με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας της Βάρκιζας. Για τον άγνωστο Δήμαρχο (όπως και τον αντίστοιχο Νομάρχη της ίδιας περιόδου Λάκη Παπαπέτρου) έχουν κάνει αναφορές ο ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου, ο δικηγόρος Γιώργος Αποστολίδης, έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας στο Πάντειο Παντεπιστήμιο.