Για πειραγμένες αντλίες στο 30% περίπου των πρατηρίων υγρών καυσίμων κάνουν λόγο δημοσιεύματα μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων ύστερα από σχετικές καταγγελίες με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να κερδίζουν έως και 18000 ευρώ επιπλέον το μήνα. Σε ότι αφορά στην Ξάνθη, υπάρχει η διαβεβαίωση πως τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνται αφού οι έλεγχοι που γίνονται είναι και εντατικοί και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.
Όλο και περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες βάσει των οποίων ένα στα τρία βενζινάδικα κλέβουν μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, η καταδολίευση της αντλίας βρίσκεται σε έξαρση ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, ένας επιτήδειος πρατηριούχος μπορεί να κερδίσει ακόμη και 18.000 ευρώ μηνιαίως. Οι επιτήδειοι βγάζουν κέρδη παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των αντλιών με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ή στο λογισμικό. Η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα δύσκολη για τις αρχές.
Όπως αναφέρουν πάντως τα σχετικά δημοσιεύματα, στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, αλλά και βενζινοπώλες καταγγέλλουν τις εν λόγω πρακτικές υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πτώση της ζήτησης, αλλά και η απουσία ελέγχου. βοηθούν τους επιτήδειους, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους οδηγούς από 3,5% έως και 7% επιπλέον από την πραγματική τιμή, οι οποίοι χάνουν -χωρίς να το καταλάβουν- 12 λεπτά το λίτρο. Παράγοντες του ΣΕΕΠΕ εκτιμούν μάλιστα ότι το 30% του διακινούμενου όγκου των καυσίμων διοχετεύεται από πειραγμένες αντλίες.