Ένα σημαντικό πρόγραμμα τόσο για τους αγρότες όσο και για το περιβάλλον είναι το FIGARO που αφορά στην άρδευση ακριβείας η υλοποίηση του οποίοι ξεκινά πιλοτικά για την Ελλάδα στην περιοχή των Αβδήρων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαχειριστικών φορέων με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων και εφαρμόσιμων εργαλείων εξοικονόμησης νερού σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης.
Ένα εξαιρετικά καινοτόμο διεθνές έργο που συνδυάζει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με τη βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής ξεκίνησε με τη συμμετοχή ελλήνων εταίρων από τη βόρεια Ελλάδα. Το ερευνητικό έργο με το ακρωνύμιο FIGARO, το οποίο υλοποιείται πιλοτικά στο δήμο Αβδήρων, χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών Το παραπάνω ερευνητικό έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου πλατφόρμας με στόχο τη προώθηση της άρδευσης ακριβείας ώστε να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και λιπάσματος με ταυτόχρονη ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής
Το έργο αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της χρήσης αρδευτικού νερού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα του νερού, τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες και τις ειδικές ανάγκες ανάπτυξης του καλλιεργούμενου φυτού ενώ ο αγρότης θα λαμβάνει απλοποιημένες πληροφορίες με την μορφή μηνυμάτων είτε στο κινητό του είτε μέσω υπολογιστή
Η αναγκαιότητα του προγράμματος ξεκινά από το γεγονός της τιμολόγησης του νερού άρδευσης που θα επιφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό κόσμο ο οποίος θα πρέπει να ανταποκριθούν στη νέα οικονομική και περιβαλλοντική πρόκληση.
Η εκπαίδευση των αγροτών της Περιφέρειας Α.Μ. – Θ. και η ευρεία εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού, στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και γενικότερα στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων της κάθε αγροτικής περιοχής. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από τα 4/5 της κατανάλωσης νερού στη χώρα μας καλύπτει αρδευτικές ανάγκες ενώ η ευρεία χρήση γεωτρήσεων σε συνδυασμό με την πρακτική της υπεράντλησης, σε πολλές περιοχές, όπως στην Περιφέρεια Α.Μ.-.Θ., καθιστά επιτακτική ανάγκη την υλοποίηση πρωτοβουλιών για την αναστροφή της κατάστασης αυτής. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ορθές πρακτικές άρδευσης αποτελούν βασικά εργαλεία για την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών, την περιβαλλοντική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.