xanthipost.gr

Κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμα ο Μουφτής Ξάνθης

Εκτός μουφτείας Ξάνθης κινδυνεύει να βρεθεί ο Μεχμέτ Εμίν Σνίκογλου ύστερα από καταδικαστική εις βάρος του απόφαση σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκη. Ο ίδιος έχει δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση αυτή όντος ολίγων ημερών αλλά ακόμα κι έτσι, σε περίπτωση που αυτή επικυρωθεί από τον Άρειο Πάγο ο κύριος Σινίκογλου θα παυθεί άμεσα από τα καθήκοντα του.

Με την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμά του κινδυνεύει σοβαρά, πλέον, ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου μετά την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης

Τον διορισμένο Μουφτή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης, σε δεύτερο βαθμό για υπόθεση διαζυγίου ενός ζεύγους μουσουλμάνων σε βάρος της γυναίκας. Με βάση τις προβλέψεις για τους δημόσιους λειτουργούς, ο Μουφτής παύεται από τα καθήκοντά του, σε περίπτωση που η καταδικαστική απόφαση, καταστεί αμετάκλητη.

Η απόφαση που ελήφθη στις αρχές του μήνα δεν έχει καθαρογραφεί και, προκειμένου να μην παυθεί άμεσα, ο Σινίκογλου πρέπει να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών από την επίσημη δημοσίευση. Ακόμη και έτσι, στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος, επικυρώσει το αποτέλεσμα της δίκης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ο Μουφτής Ξάνθης εκπίπτει του αξιώματος. Το Μουφτή εκπροσώπησε δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι και επιφορτισμένος να καταθέσει τη σχετική αίτηση εγκαίρως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διορισμένος θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Ξάνθης δημιουργεί αναταραχή και πολιτικά προβλήματα με τις ενέργειές του. Η ανεπάρκεια να υποστηρίξει το κύρος του αξιώματος είναι δεδομένη και γνωστή αλλά αυτή πέρα από την προσωπική του τύχη, συμπαρασύρει γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

Πάντως είναι εγγύτερα όσο ποτέ στην έξοδο από τη Μουφτεία και παραμένει άγνωστο αν αυτό μπορεί να είναι πρόξενος εξελίξεων καθώς ήδη στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Παπαδήμου υπήρξε προεργασία που κατέληξε σε νομοθετικό κείμενο για τη ρύθμιση των ζητημάτων ανάδειξης των Μουφτήδων, που αποτελεί σήμερα το σημαντικότερα αγκάθι στις σχέσεις με τη μειονότητα και διογκώνεται από την ανυπαρξία κύρους στη νόμιμη Μουφτεία.

Leave a Comment