xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Αθώοι οι 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ξάνθης και για τις 5 υποθέσεις παράβασης καθήκοντος

Με την αθώωση του Δημάρχου, 12 Δημοτικών Συμβούλων και του ενός επαγγελματία, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνεκδίκαση 5 διαφορετικών υποθέσεων παράβασης καθήκοντος  μη ανακλήσεις αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης.

Συνολικά 13  μέλη της πρώην Δημαρχιακής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της μη ανάκλησης ή της άρσης προηγούμενης ανάκλησης άδειας για 5 για τα καταστήματα Baiser, Μariposa, La terra, R the Bar και Πιτσαρία Κωνσταντινίδη.

Πρόκειται για το Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Φωτιάδη, Χρήστο Μούρκα, Νίκο Σπυριδόπουλο, Γιώργο Παπασταματίου, Μανώλη Φανουράκη, Απόστολο Αγκόρτζα, Χρήστο Πούλιο, Κρίτωνα Καλογερή, Δημήτρη Βορίδη, Σπύρο Μαζαράκη, Νίκο Ανταμπούφη και τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Σάββα Μελισσόπουλο ενώ για ηθική αυτουργία στο αδίκημα κατηγορήθηκε ο επιχειρηματίας του La Terra Στέλιος Χατζηαβραμίδης.

Εξαιτίας εγγράφου του Α. Νεάρχου οι 5 διώξεις

Η δίωξή τους είχε προκύψει μετά από έγγραφο του πρώην Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας Ανδρέα Νεάρχου -που έχει συνταξιοδοτηθεί- που υποστήριζε ότι τα 5 καταστήματα ήταν επανειλημμένα υπότροπα και δεν τους είχε αφαιρεθεί η άδεια. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν η Διευθύντρια του Δήμου Μαρία Σπανού, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, ο επιχειρηματίας του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ Γιώργος Κατράνης ενώ μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν η νυν Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Δέσποινα Μούργου.

Τους κατηγορούμενος εκπροσώπησε στο Δικαστήριο η Δικηγόρος του Δήμου Ελένη Χατζηλιάδου, εκτός των Πούλιου-Καλογερή-Μελισσόπουλου που εκπροσώπησε ο Θ. Ξυνίδης, των Βορίδη-Μαζαράκη που εκπροσώπησε η Α. Γαργάλα και του επιχειρηματία Σ. Χατζηαβραμίδη που εκπροσώπησε ο Χ. Χουρμουζέλης.

Δεν υπήρχε υποτροπή στις επιχειρήσεις

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι καμία από τις επιχειρήσεις δεν ήταν επανειλημμένα υπότροπη και ότι, όπως είπε η νυν Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας, το έγγραφο του Α. Νεάρχου είχε γίνει επειδή η υπηρεσία είχε απασχοληθεί υπερβολικά με τις υποθέσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και, ειδικότερα, των τραπεζοκαθισμάτων που ήταν οι επίμαχες παραβάσεις των υποθέσεων.

Μόνο στην περίπτωση Baiser είχε σημειωθεί ανάκληση αδείας στο παρελθόν αλλά στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μνημονευόταν ότι δίνεται τελευταία ευκαιρία συμμόρφωσης, ενώ στη συνέχεια τελικά επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραπτώματα. Από την υπεράσπιση κατατέθηκε ότι με βάση σχετική γνωμοδότηση το αρμόδιο όργανο μπορεί να κρίνει συνεκτιμώντας τη βαρύτητα των παραβάσεων και τις πιθανές συμμορφώσεις, ενώ η Δ. Μούργου ανέφερε ότι δεν υπήρχε ζήτημα δημόσιας υγείας από τις παραβάσεις. Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Δήμου Μαρία Σπανού επεσήμανε ότι σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και οι επιτροπές επικύρωσαν τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων

Στην απολογία του ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος, δεν γνωρίζουν τους επιχειρηματίες και οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν για να ευνοηθεί κάποιος. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτιάδης σημείωσε ότι αισθάνεται ντροπή ως Στρατηγός Ε.Α. που είναι κατηγορούμενος και ότι από την επομένη θέλει να παραιτηθεί από όλες τις Επιτροπές.  Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ότι ψήφιζε πάντα εναντίον των καταστημάτων και ότι προσέχει ιδιαίτερα τις αποφάσεις και ως Δημόσιος Υπάλληλος. Ανάλογη ήταν η απολογία του Σάββα Μελισσόπουλου, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που είπε ότι ως αντιπολιτευόμενος είχε δεχθεί κατηγορίες πως είναι αυστηρός και υπό το βάρος αυτό δεν θα ήθελε να αδικήσει κάποιον επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας Σ. Χατζηαβραμίδης μνημόνευσε ότι το κατάστημά του ενεπλάκη εξαιτίας των επανειλημμένων καταγγελιών του Β. Μερόπουλου (καταδικασμένου για τη γνωστή αντιδικία του με τους καταστηματάρχες του Εμπορικού Κέντρου Cosmos) και ότι δεν γνωρίζει κανένα δημοτικό σύμβουλο.

Απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως – Άδειασε Νεάρχου

Η πρόταση της Εισαγγελέως Αικατερίνης Μάτση ήταν απαλλακτική για το σύνολο των κατηγορουμένων. Όπως σημείωσε, όταν  ήρθε στην Ξάνθη διαπίστωσε την ύπαρξη αρκετών δικογραφιών  για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται με βάση το 43 ΠΚ, με προϋπόθεση την ύπαρξη τριων διαδοχικών παραπτωμάτων, κάτι που δεν συνέβη στις περιπτώσεις αυτές. Ανέφερε ότι οι 5 αυτές δικογραφίες οδηγήθηκαν στο ακροατήριο λόγω του έγγραφου του τότε Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας, αναφέροντας ότι καθ’υπερβολή χρησιμοποίησε τον όρο «Επανειλημμένη Υποτροπή».

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση της αργίας, σε περίπτωση καταδίκης. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 16.30 μετά από 2ωρη ακροαματική διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ