xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Ξάνθη: 7 μήνες φυλάκιση σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε αντιφασίστες

Σε φυλάκιση 7 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης ο 29χρονος που συμμετείχε στην επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον  μελών του αντιρατσιστικού κινήματος το Σεπτέμβριο του 2012.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έγινε το πρωί της Τρίτης κάτω από διακριτικά μέτρα ασφαλείας στην Ξάνθη για το περιστατικό που είχε συμβεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 όταν ομάδα οπαδών της Χρυσής Αυγής, αμνάμεσά τους και ο κατηγορούμενος, είχαν χτυπήσει με γροθιές και κλωτσιές τον εκπαιδευτικό Μηλιατζίμ Τζεμαλή, μέλος της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», ο οποίος κολλούσε αφίσες μαζί με δύο συντρόφους του, για εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη  και οπλοκατοχή ενώ ο  φυσικός αυτουργός της πράξης και οι υπόλοιποι συνεργοί παρέμειναν άγνωστοι.

Άλλαξε η εκδοχή που παρουσίασε η υπεράσπιση

Η πλευρά της υπεράσπισης άλλαξε την εκδοχή που είχε παρουσιαστεί στην πρώτη δίκη και τόσο ο μάρτυρας υπεράσπισης Ι.Κηπουρός, μέλος της Χ.Α, όσο και ο κατηγορούμενος Κ.Τ. ισχυρίστηκαν ότι την ώρα της επίθεσης ήταν κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (από όπου προηγουμένως είχαν περάσει οι τρεις αριστεροί που δέχθηκαν την επίθεση) και ειδοποιήθηκαν για να πάνε στην περιοχή του ΚΤΕΛ Ξάνθης όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, σε αντίθεση με την πρώτη δίκη όταν είχε υποστηριχθεί ότι τυχαία είχε περάσει από το σημείο ο κατηγορούμενος.

Ενοχή πρότεινε η Εισαγγελέας Αικ. Μάτση

Στην κατάθεσή τους, ο πολιτικών ενάγων Μιλιατζήμ Τζεμαλή και η μάρτυρας Μαρία Μέγα , ανέφεραν ότι το θύμα δέχθηκε επίθεση με δύο γροθιές και εν συνεχεία με κλωτσιές στο κεφάλι ενώ είχε πέσει στο έδαφος καθώς και ότι οι συνεργοί κρατούσαν ξύλινα στειλάρια. Η εισαγγελέας της έδρας Αικατερίνη Μάτση ζήτησε την ενοχή του 29χρονου με βάση το κατηγορητήριο, θεωρώντας ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για απουσία του κατηγορούμενου από το επεισόδιο ενώ σημείωσε ότι αποδείχτηκε η πλήρης ψυχική συνδρομή στο δράστη του ξυλοδαρμού, γεγονός που στοιχειοθετεί το αδίκημα της απλής συνέργειας.

Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής ο Κώστας Γούναρης σημείωσε ότι υπήρξε φυσική και ψυχική συνδρομή του κατηγορούμενου στην επίθεση που δέχτηκε το θύμα, ενώ ανέφερε ότι η εκδοχή που παρουσιάστηκε καταρρίπτεται από το γεγονός ότι το επεισόδιο διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα και δεν είναι δυνατόν να ειδοποιήθηκαν οι χρυσαυγίτες για να μεταβούν στο σημείο και να το πρόλαβαν σε εξέλιξη.

Υπεράσπιση: «Συμπαθών» και όχι μέλος της Χ.Α. ο κατηγορούμενος

Η υπεράσπιση από τον Δικηγόρο Αλεξανδρούπολης κ. Ηλιακόπουλο αμφισβήτησε την έκταση της σωματικής βλάβης που προκλήθηκε στο θύμα και τη συμμετοχή του πελάτη του στο περιστατικό όσο και την ψυχική συνδρομή του στον ξυλοδαρμό. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είναι «συμπαθών» τη Χ.Α αλλά όχι μέλος της.  Το δικαστήριο, τελικώς,  καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση 3 μηνών για την απλή συνέργεια, μετατρέποντας το κατηγορητήριο από επικίνδυνη σε απλή σωματική βλάβη, και 6 μηνών για οπλοκατοχή, συνολικά σε 7 μήνες με τριετή αναστολή, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Ικανοποίηση της πολιτικής αγωγής

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της δίκης εξέφρασε το θύμα της επίθεσης, Τζεμαλή Μιλιατζήμ, που ανέφερε ότι  είναι δικαίωση μετά τα όσα συνέβησαν με τον ξυλοδαρμό από οπαδύς της Χ.Α., η οποία συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών με τη χρήση βίας. Πρόσθεσε, εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να να αντιταχθούν στην πολιτική βία της Χρυσής Αυγής υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία .

Από την πλευρά του, ο  δικηγόρος Κώστας Γούναρης,  σημείωσε ότι η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ολοκληρώθηκε μέσα σε μικρό  χρονικό διάστημα και ο δεύτερος βαθμός και αποδόθηκε δικαιοσύνη για την επίθεση των 7-8 ατόμων παρότι δεν συνελήφθησαν οι υπόλοιποι δράστες της επίθεσης,. Εξάλλου, εξέθεσε ως σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από το νομικό σκέλος, η πολιτική βία της Χρυσής Αυγής στοιχειοθετήθηκε με μια δικαστική απόφαση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.  Ο συνήγορος υπεράσπισης, όσο και ο κατηγορούμενος,  δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις.

Αριστεροί, αντιφασίστες και χρυσαυγίτες στο Δικαστήριο

Στο πλευρό του κατηγορούμενου βρέθηκε μικρός αριθμών στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ δεκάδες μέλη αριστερών οργανώσεων και του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού χώρου βρέθηκαν στους χώρους γύρω από το δικαστήριο αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο ακροατήριο, καθώς η Αστυνομία δεν επέτρεπε να μπουν στην αίθουσα παρπάνω άτομα από τις κενές θέσεις που υπήρχαν.  Πίσω απο τα δικαστήρια υπήρχε δοιμιρία των ΜΑΤ ενώ ο κατηγορούμενος μετά την ανακοίνωση της απόφασης έφυγε από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ