xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ: Ζητούν παράταση για την εθελουσία. «Ψάχνονται» οι εργολάβοι υπέρ Σαββίδη ;

Ανάστατοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ μετά την εσπευσμένη κίνηση της νέας ιδιοκτησίας της εταιρίας που κάνει λόγο για απολύσεις και μειώσεις μισθών και ζήτησε εντός λίγων ημερών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου !
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνυτών «Αντί να ακούσουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο για την εταιρία μας ζήτησαν να δεχτούμε τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Εμείς πιστεύουμε στο μέλλον της εταιρίας, αλλά όπως μας τα λένε δεν έχουμε μέλλον εμείς.»
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν έκπληκτοι από τη διαπίστωση ότι ότι υπήρξε ανακοίνωση για να δηλώσουν μέσα σε ελάχιστες μέρες ποιοι επιθυμούν να μπουν σε καθεστώς εθελουσίας εξόδου, χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των ατόμων που θα αποχωρήσουν. Τα Σωματεία πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και ζητούν την παράταση της προθεσμίας για να εκδηλώσουν πρόθεση εθελουσίας εξόδου, όσοι ενδιαφέρονται, μέχρι το τέλος του μήνα.
«Μάς μας είχαν πει για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυτό που βλέπουμε από την αρχή είναι πίεση για εθελούσια έξοδο. Εμείς δείξαμε υπομονή για δύο χρόνια, δεν πιέσαμε για τα δεδουλευμένα μας, προκειμένου να βοηθήσουμε την εταιρία και δεν βλέπουμε ούτε χρονοδιάγραμμα για να μας εξοφλήσουν. Όμως η εντολή για εθελούσια έγινε σε χρόνο μηδέν.» σημείωνει ο Κ. Γαβριηλίδης.
Έχουν χρήματα για αποζημιώσεις αλλά δεν τους εξοφλούν τα δεδουλευμένα;
Παράλληλα εκφράζει την απορία του για την επιλεκτική καταβολή μετρητών από τους νέους ιδιοκτήτες: «Πως είναι δυνατόν να μην έχουν λεφτά για να μας ξοφλήσουν – ενώ μας λένε να κάνουμε υπομονή για τα δεδουλευμένα- αλλά έχουν λεφτά για να πληρώσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση εθελούσιας εξόδου;» σημειώνει ο Κώστας Γαβριηλίδης.
Τι στάση θα έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στους «εργολάβους» υπέρ Σαββίδη;
Βέβαια, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των εργαζομένων απέναντι σε όσους ,εργολαβικά, είχαν αναλάβει την υποστήριξη του Ιβάν Σαββίδη προκειμένου να πάρει την εταιρία – αντίστοιχα και τον πόλεμο στους συνδιεκδικητές της εταιρίας – ενώ σήμερα εμφανίζονται αμήχανοι μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις, για τις οποίες αρκετοί είχαν προειδοποιήσει αλλά είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της λάσπης !

Κριτική ΚΚΕ για τις εξελίξεις με Ιβάν Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στην Ξάνθη καταφέρεται εναντίον του νέου ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ Ιβάν Σαββίδη για τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις σε ΄βαρος των εργαζομένων της επιχείρησης.
Αναλυτικά αναφέρει:
Τελικά το παραμύθι για το ρόλο της λεγόμενης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», όπως με την εξαγορά της Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ότι δήθεν θα «εξυγίανε» την επιχείρηση, θα ανέπτυσσε την εταιρία, θα διατηρούσε τις θέσεις εργασίας, έχει ξεφτίσει τόσο πολύ.
Η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ έγκαιρα και από χρόνια είχε προειδοποιήσει ότι η πώληση της μοναδικής Συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας δεν εξασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας, την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ρωσικά, τουρκικά και αμερικάνικα κεφάλαια για το ποιος θα ελέγχει την καπνοβιομηχανία. Οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύονται πάντα από μαζικές απολύσεις αλλά και από την αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Από την αρχή επισήμανε το Κόμμα μας και έθεσε το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ και γενικότερα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ότι είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό καθώς μέσα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στα πλαίσια του μνημονίου, ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και το ξεπούλημα των «βαριδίων της».
Η πολιτική στήριξης των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιείται μόνο με τη συρρίκνωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφού πρώτα χρησιμοποίησαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια για να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα τα οδήγησαν στην απαξίωση με αποτέλεσμα, σήμερα, σε συνδυασμό με την αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, να οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τον αφανισμό παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών (καπνό, ντομάτα, τεύτλα κ.α), το κλείσιμο δεκάδων συνεταιριστικών βιομηχανιών.
Σήμερα οι εργαζόμενοι συνολικά, πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην γίνουν απολύσεις, να μην χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα.
Τo ΚΚΕ δεν είναι απλά ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος και στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά έχει και πρόταση λύσης του προβλήματος. Στα πλαίσια της λαϊκής αγροτικής οικονομίας, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πρέπει να παίζει ο δημόσιος αγροτικός τομέας, ο οποίος θα πρέπει να έχει παραγωγικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων. Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημά του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ