Ανησυχητικές είναι οι μετρήσεις για τα ποσοστά υδράργυρου στην περιοχή γύρω από την πρώην ΜΕΞ όπου λίγες ημέρες πριν είχε σημειωθεί το ατύχημα με την διαρροή του βαρέως μετάλλου αφού οι δείκτες που καταγράφονται από το εργαστήριο του ΔΗμοκριτείου Πανεπιστημίου του οποίου προϊσταται ο κύριος Ραψομανίκης ξεπερνούν κατά πολύ τα παραδεκτά όρια ασφαλείας,
Από την πλευρά της η πολιτική προστασία της περιφέρειας σημειώνει πως οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας που έκανε τις μετρήσεις μιλάν για χαμηλά όρια χωρίς ωστόσο να επαναπαυθεί όμως εκεί αφού απέστειλε την έκθεση του καθηγητή του πανεπιστημίου στις αρμόδιες αρχές ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αν χρειαστεί.
Πλημμελείς αποδεικνύονται οι ενέργειες που ακολούθησαν το σοβαρό χημικό ατύχημα με τη διαρροή υδραργύρου που σημειώθηκαν σε εργαστήριο του ΔΠΘ, στο κτίριο της οδού Μπρωκούμη 30, στην Ξάνθη ενώ το ζήτημα έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Σπύρου Ραψομανίκη ! H ομάδα του γνωστού καθηγητή πραγματοποίησε μετρήσεις τόσο στο χώρο όπου έχει σημειωθεί το ατύχημα όσο και στο χώρο του κτιρίου των Πολιτικών Μηχανικών, όπου μεταφέρθηκε το επίμαχο μηχάνημα που ευθύνεται για τη διαρροή. Όπως δήλωσε μάλιστα στο XanthiPress.gr τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό έδειξαν συγκέντρωση υδραργύρου που υπερβαίνει κατά 3 ή 4 φορές τα επιτρεπόμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ! Από την πλευρά της η πολιτική προστασία της περιφέρειας τονίζει ότι η εταιρεία που ανέλαβε την απομάκρυνση του δηλητηριώδους βαρέως μετάλλου διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ωστόσο ήδη η έκθεση του καθηγητή έχει αποσταλεί σε εργαστήρια και αρμόδιους φορείς ώστε να μελετηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.
Πάντως ο κύριος Ραψομανίκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος ενώ ήδη υπήρξε επικοινωνία με την Πρυτανεία , που θα συντονίσει την επιχείρηση αφού η ευθύνη της ρύπανσης βαρύνει το Πανεπιστήμιο, προκειμένου η εταιρία που είχε κληθεί με έξοδα και μέριμνα του Ιδρύματος να επανέλθει και να επαναλάβει, όπως πρέπει, την απομάκρυνση του υδραργύρου !
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί, για πολλούς λόγους, στην επιστημονική κοινότητα και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι μεγάλη καθώς αποδεικνύεται ότι το αρμόδιο συνεργείο που κλήθηκε για να απομακρύνει τον υδράργυρο, δεν έχει αφαιρέσει επαρκώς όλες τις ποσότητες ενώ οι μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει δεν είχαν γίνει με κάποιο αξιόπιστο όργανο αλλά με ένα φορητό μηχάνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα που διαθέτει το Εργαστήριο του Καθηγητή Σ. Ραψομανίκη είναι το πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κοντινότερα αντίστοιχα μηχανήματα για τη μέτρηση υδραργύρου βρίσκονται στην Ιταλία, την Τσεχία, το Ισραήλ !