xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Αθώος κρίθηκε ο Αλέκος Κυριακίδης για το θέμα των εργαζομένων στην ΕΑΠΑΞ

Μπορεί η αμαρτωλή όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς ΕΠΑΞ να μην υφίσταται επι της ουσίας συνεχίζει να ταλαιπωρεί . Έτσι στο εδώλιο κάθισε την Τρίτη ο τελευταίος της πρόεδρος Αλέκος Κυριακίδης ο οποίος όμως κρίθηκε αθώος για την απώλεια των μισθών των πρώην εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ. Αθώος κρίθηκε για το αδίκημα   της παράβασης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργίου Οικονομικών, Δήμου και ΤΕΔΚ για το οποίο κατηγορήθηκε ως Πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ, ο Αλέξανδρος Κυριακίδης.

Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που άσκησε η Εισαγγελία ενώ πρωτόδικα είχε επίσης αθωωθεί, όταν η υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήρια συνεπεία  μήνυσης της Επιθεώρησης Εργασίας.  Αφορά στην διακοπή του προγράμματος απασχόλησης των απολυμένων της πρώην ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ στην ΕΑΠΑΞ, προκειμένου να  θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που έμειναν απλήρωτοι για διάστημα τεσσάρων μηνών λόγω της αδυναμίας της ΕΑΠΑΞ να απορροφήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα κονδύλια του προγράμματος. Ακολουθεί την Παρασκευή  στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, νέα υπόθεση για το ίδιο αδίκημα αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που θα εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε με κάποιο τρόπο η ποινική ευθύνη του Προέδρου που να οδήγησε στη διακοπή του προγράμματος. Ως λόγος έφεσης, είχε συμπεριληφθεί το γεγονός ότι δεν είχαν ρυθμιστεί τα χρέη προς το ΙΚΑ ώστε να λάβει η εταιρία ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο κύριος λόγος ήταν η απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών να λάβει Εγγυητική Επιστολή, την οποία η εταιρία δεν ήταν σε θέση να αποκτήσει.

Ως μάρτυρες Κατέθεσαν κατηγορητηρίου οι  εργαζόμενοι της  εταιρίας που υποστήριξαν ότι έμειναν απλήρωτοι, επέρριψαν ευθύνες στον Πρόεδρο της εταιρίας για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να απορροφήσει τα χρήματα του προγράμματος ύψους 240.000 ευρώ, ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης και ότι ο Δήμος έκλεισε και εκκαθάρισε την εταιρία χωρίς να ρυθμίσει τις ανοιχτές της υποθέσεις.

Μάλιστα, από την πλευρά του μάρτυρα Γιώργου Γιαχουντούδη υποστηρίχθηκε ότι ο Δήμος ,  εξαπάτησε το δικαστήριο στην εκδίκαση σε πρώτο βαθμό, αφού  λίγο πριν τη Δίκη πήρε εγγυητική επιστολή για να κατατεθεί στο ΥΠΟΙΚ, την οποία εμφάνισε στο Δικαστήριο(9/7/13) , λέγοντας ότι σύντομα θα εισπραχθούν τα χρήματα, ενώ δύο μέρες αργότερα (στις 11/7/13) την ανακάλεσε με το αιτιολογικό ότι το Υπουργείο δεν την δεχόταν, εκ των υστέρων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ανέφερε ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνεται ο Πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ αλλά το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν δέχτηκε την αρχική εγγυητική που είχε καταθέσει η ΕΑΠΑΞ και ζήτησε νέα, ενώ η εταιρία δεν είχε την οικονομική θέση που θα της επέτρεπε να τη λάβει. Μάλιστα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης, τα χρήματα των εργαζομένων πήγαν στο περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα» και εκεί αποδίδει την αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κυριακίδης: Έκανα ότι μπορούσα

Αντίστοιχη ήταν και η απολογία του Αλέκου Κυριακίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να εισπραχθούν τα χρήματα  και ανέφερε ως παράδειγμα –όπως και ο Δήμαρχος- την προγραμματική σύμβαση για την περίφημη «μελέτη τουριστικής προβολής» που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για την ΕΑΠΑΞ αλλά απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να απορροφήσει χρήματα και να καταφέρει αν εκδώσει εγγυητική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ