xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Ο Σάββας Παραστατίδης της Microsoft για λίγο στην Ξάνθη ! Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Στην Ξάνθη βρέθηκε για λίγες μέρες ο γνωστός επιστήμονας της microsoft, project manager του παγκόσμιου κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, Σάββας Παραστατίδης. Στη διάρκεια της παρουσίας του, ο Ξανθιώτης που διαπρέπει στο υψηλότερο επίπεδο της μεγαλύτερης εταιρίας πληροφορικής στον κόσμο, συνάντησε τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς ενώ είχε μια σειρά από διαλέξεις σε σχολεία της Ξάνθης και της υπόλοιπης Ελλάδας, εξηγώντας τη λειτουργία της Cortana, του λογισμικού φωνητικής καθοδήγησης που σχεδίασε και διηύθυνε και το οποίο παρουσιάζει εδώ και λίγους μήνες σε όλο τον πλανήτη.

«Επιστροφή στο παρελθόν»

Στο περιθώριο της επίσκεψης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Καναλιού 6 και του XanthiPress.gr, συναντώντας το επιτελείο των συντελεστών, την «παρέα» της οποίας μέρος υπήρξε στο ξεκίνημα της επαφής του με την τεχνολογία και τις επικοινωνίες, πριν από 25 σχεδόν χρόνια, στην Ξάνθη, σε μια ευχάριστη ερασιτεχνική ενασχόληση των εφηβικών χρόνων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Το θέμα Σήμερα», ο Σάββας Παραστατίδης εξέφρασε, καταρχάς, τη χαρά του που συνάντησε όλους σχεδόν του συνεργάτες του παρελθόντος να συνεχίζουν την κοινή προσπάθεια, κάνοντας «αυτό που τους αρέσει και ξέρουν καλά να κάνουν». Αυτή ήταν και η αφετηρία της δικής του διαδρομής, όπως εξήγησε  καθώς θεωρεί ότι το να ασχολείται κανείς επαγγελματικά με αυτό που του ταιριάζει και αγαπά, είναι το βασικό εργαλείο για την επιτυχία.

Ο Σάββας Παραστατίδης, που εργάζεται  στο Σηάτλ, στο στρατηγείο της Microsoft που απασχολεί συνολικά 110 χιλιάδες εργαζόμενους, αντιμετωπίζει με απλότητα αυτή την καταξίωση και δηλώνει ότι η διαδρομή του από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην Αγγλία και από εκεί στις ΗΠΑ, υπήρξε μια διαδρομή με ευκαιρίες και προσπάθεια να κυνηγά συνεχώς το όνειρό του, αφού είναι αυτό που τον ευχαριστούσε περισσότερο.

Δυσκολεύεται να οδηγήσει στους ελληνικούς δρόμους

Όπως λέει, πάντα έχει πρόβλημα να συνηθίσει τη ζωή στην Ελλάδα και, για παράδειγμα, τον τρόπο που οδηγούν στην Ξάνθη και τον δυσκολεύει σε σχέση με τις  ΉΠΑ.  Απαντώντας στην ερώτηση για το λόγο που δεν ξεχνά ποτέ να αναφέρεται στο «ποντιακό» χωριό του, τον Πετεινό Ξάνθης (που έχει αναδειχθεί πανελλήνια από τον ίδιο και τον Βασίλη Τοροσίδη) σημειώνει ότι είναι μια αναγκαία επισήμανση της αφετηρίας αλλά και μια ευχάριστη υποχρέωση απέναντι στην οικογένειά του γιατί του αρέσει  να κάνει χαρούμενο και τον πατέρα του Γιώργο, για τον οποίο , όπως λέει, οι πάντες γνωρίζουν πόσο περήφανος είναι για την καταγωγή του και το χωριό του.

Η επαφή με τους μαθητές και οι συγκρίσεις

Σε σχέση με τις επισκέψεις του στα σχολεία, της περιοχής και της υπόλοιπης χώρας, όπου μοιράζεται την εμπειρίες του και τις σκέψεις του ο Σάββας Παραστατίδης αναφέρει ότι πάντα του αρέσει να προσφέρει στην κοινότητα, και ειδικά στα νέα παιδιά βοηθώντας τους στα πρώτα βήματά τους. Μάλιστα, συγκρίνοντας τους νέους των δύο χωρών διευκρινίζει ότι στους μαθητές, όπως και στους μεγαλύτερους, δεν ισχύει αυτό που λέμε συχνά ότι οι Έλληνες είναι πάντα πιο έξυπνοι, ίσως γιατί δεν αρκεί μόνο αυτό. Τα παιδιά στις δύο χώρες έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αλλά πάντα στις ΗΠΑ υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες από ότι στην Ελλάδα.

Και όταν κανείς του ζητά συμβουλές για την επιτυχία, αυτός απαντά ότι το βασικό είναι πάντα να έχεις ανοιχτούς τους ορίζοντες και να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν. Όχι μόνο αρκούμενος στις εγκύκλιες σπουδές σου αλλά κάνοντας πράξη τη δια βίου μάθηση !

Στη διάρκεια της παρουσίας του είχε την ευκαιρία να συναντήσει την παλιά του παρέα από το σχολείο, που παραμένει αγαπημένη, αν και ο ίδιος λείπει τόσα χρόνια, αλλά φυσικά και την οικογένειά του με την οποία έχει ισχυρότατους δεσμούς. Η συζήτηση έκλεισε με τις ευχές όλων των ανθρώπων της Ξάνθης για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και καταξίωση στο παγκόσμιο χωριό της πληροφορικής και των τεχνολογικών εξελίξεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ