Μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα ενόψει του Πάσχα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης, με τη συμμετοχή ειδικών από διάφορους χώρους για το ζήτημα των ημερών του Πάσχα που ακολουθεί και της μεγάλης κατανάλωσης σε αμνοερίφια. Ζητούμενο της ημερίδας η ποιότητα του τελικού προϊόντος και πως αυτή επιτυγχάνεται από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας, από τον παραγωγό μέχρι και τον καταναλωτή, όπως ανέφερε ο Γιώργος Μπατζακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου, που ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και το Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών για τη συμμετοχή και τις προσπάθειές τους .
Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση για τους επαγγελματίες του κρέατος και καλή επικοινωνία ώστε οι καταναλωτές στην Ξάνθη, σε μια κρίσιμη περίοδο, να αποκτήσουν προσιτά και πολύ ποιοτικά, ντόπια προϊόντα.
Ν. Κασαλιάς: Η ισχύουσα νομοθεσία και οι μύθοι περί “μακράς διαρκείας” σφαγίων !
Παρών στην ημερίδα ήταν ο Κτηνίατρος-Μικροβιολόγος τροφίμων Νίκος Κασαλιάς, Διευθυντής του ΣΠΑΚΒΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα τεχνικά ζητήματα της σφαγής και της διάθεσης των αμνοεριφίων στην αγορά. Εξηγείς την ισχύουσα νομοθεσία και όσα ισχύουν στη διαδικασία μεταφοράς του κρέατος από τους κρεοπώλες στους καταναλωτές και για τις εξελίξεις που υπήρξαν.
Εξάλλου, όπως τόνισε βασικό είναι να γνωρίζει ο επαγγελματίας του κρέατος τις μεθόδους συντήρησης αλλά και για το νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Εξάλλου σε σχέση με την ορολογία περί κρέατος “μακράς διαρκείας” που ακούστηκε, ανέφερε ότι τέτοια έννοι δεν μπορεί να σταθεί και προφανώς αν ένα σφάγιο καταψυχθεί για μεγάλο διάστημα σε χαμηλή ποιότητα υπολείπεται ποιοτικά.
Ι. Μπούτος: Να στηρίζουμε τους τοπικούς εμπόρους
Εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μπούτος, που ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των Κρεοπωλών και του Προέδρου.
Τόνισε ότι Ξάνθη είναι ένας νομός που έχει επάρκεια σε αμνοερίφια και υψηλή ποιότητα ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές, έως και μειωμένες, τα τελευταία χρόνια , κάνοντας θετικές κρίσεις για τους τοπικούς κρεοπώλες. “Με χαρά πληροφορούμαστε ότι οι τοπικοί έμποροι προτιμούν τα τοπικά αμνοερίφια” είπε καλώντας τους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα και όχι τις μεγάλες αλυσίδες.
Α. Λουκμακιάς: Το πολύ φτηνό αμνοερίφιο δεν είναι ελληνικό ! Ξάνθη και Ροδόπη έχουν τα καλύτερα αμνοερίφια στην Ευρώπη
Από την πλευρά των Κτηνοτρόφων της Ξάνθης ο Πρόεδρος Σάκης Λουκμακιάς ευχαρίστησε για την πρόσκληση των Κρεοπωλών και ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια στην τοπική αγορά καθώς και ότι και οι κτηνοτρόφοι έχουν το δικό τους μερίδιο στην ποιότητα του κρέατος.
Όπως είπε, οι καταναλωτές πρέπει ανεπιφύλακτα να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα και να αποφεύγουν τα πολυκαταστήματα γιατί το πολύ φτηνό αμνοερίφιο δεν είναι ελληνικό . ” Στην Ξάνθη έχουμε παντρέψει τις συνθήκες με τα σιτηρέσια που παράγουμε, με αποτέλεσμα η ποιότητα να είναι ιδιαίτερα υψηλή και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατατάσσει την Ξάνθη και τη Ροδόπη στην κορυφή της Ευρώπης. “
Παρών ο Α. Σαχπαζίδης
Παρών και ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπαζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία που είχε και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες είναι στο πλευρό όλων των επαγγελματιών και των φορέων για να διευκολύνουν τη λειτουργία τους και την τελική ποιότητα των προϊόντων.