xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Στο HOT DOC που κυκλοφορεί: Τζαμπατζήδες καναλάρχες, μάγκες με τα λεφτά μας

Κατά τα χρόνια της κρίσης τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ όχι μόνο αναπαρήγαγαν το σαθρό και δόλιο ιδεολόγημα του “μαζί τα φάγαμε” για να δεχθεί ο κόσμος τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου αλλά συντήρησαν τη δύναμή τους με θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Το HOT DOC στο τεύχος 74 ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της αμαρτωλής δραστηριότητας των ελληνικών ΜΜΕ που ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους.

Διαβάστε ποια είναι τα χρέη των MEGA, Πήγασος, ΔΟΛ, ANT1 και των άλλων ομίλων που φτάνουν το μισό δισ. Ευρώ. Γιατί οι τράπεζες συνέχιζαν να δανειοδοτούν ζημιογόνες επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει παρέμβει σε κάποια από τις περιπτώσεις “περίεργου δανεισμού”; Με ποιες προφάσεις οι κυβερνήσεις μείωναν τα τέλη που έπρεπε να καταβάλουν τα κανάλια και γιατί δεν έχουν εισπραχθεί έως τώρα τα μειωμένα έστω τέλη;

Το παράδειγμα του ALTER είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε στα ελληνικά ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια. Διαβάστε γιατί οι τράπεζες αντιμετώπιζαν το κανάλι του Μπουρναζίου σαν να επρόκειτο για κολοσσό και πώς κοστολογούσαν ολιγόλεπτα σποτάκια με τα “στρουμφάκια” εκατομμύρια ευρω…

Η αντίδραση των καναλαρχών στην απαίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να καταβληθούν τα ανείσπρακτα τέλη χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι μόνο η αρχή. Το HOT DOC αναλύει την επιχειρηματολογία των καναλιών που επιστρατεύουν ό, τι νομικό παράθυρο υπάρχει για να αποφύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο φόρος 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου, πάει από αναβολή σε αναβολή και δεν έχει πληρωθεί – και αυτός – ακόμα. Διαβάστε με ποιους νόμους οι κυβερνήσεις το πήγαιναν από χρονιά σε χρονιά.

Δείτε ακόμα πως το παιχνίδι των ψηφιακών συχνοτήτων στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθούν οι καναλάρχες και να πληρώνουν οι πολίτες. Η Digea αναδεικνύεται στο νέο παράδειγμα κρατικοδίαιτης και προστατευμένης επιχειρηματικότητας που πλασάρεται ως “νέα”.

Στα παράδοξα του μνημονίου, έχει προστεθεί πως μέσω των τραπεζών που τα δανειοδοτούν υπό συνθήκες που ελέγχονται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταστεί έμμεσος μέτοχος των μεγάλων ΜΜΕ. Διαβάστε τί σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά αλλά και την ανεξαρτησία των Μέσων.

Διαβάστε ακόμα

Δημόσιο χρήμα για θυγατρικές – “φαντάσματα” του ΟΛΠ. Μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος δαπανώνται με ευθύνη του προέδρου του Οργανισμού Γιώργου Ανωμερίτη για δύο θυγατρικές εταιρίες που έχουν μηδαμινή οικονομική δραστηριότητα.

Τοξική “βόμβα” στα σπίτια μας από τους λαμπτήρες οικονομίας. Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε περίπτωση σπασίματος των λαμπτήρων που περιέχουν υδράργυρο και πώς οι οδηγίες χρήσης είναι επικίνδυνα ελλιπείς.

Κι ακόμα: “Basta” στη λογοκρισία λένε οι δημοσιογράφοι του Mexicoleaks, της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας που έχει αποκαλύψει μια σειρά σκανδάλων στο Μεξικό. Η λογοκρισία κι οι πιέσεις στους δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής βάζουν την ελευθεροτυπία σε σοβαρό κίνδυνο.

Ο εθνικισμός στο ποδόσφαιρο είναι, δυστυχώς, ακόμα εδώ, πόσο μάλλον στα Βαλκάνια. Τα πρόσφατα επεισόδια από Βαλκάνιους εθνικιστές στα γήπεδα μαρτυρούν πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αποστειρωθεί από τους πολέμους που ακόμα “σιγοκαίνε”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ