xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Εφόλης της ύλης Συνέντευξη Παυλίδη για τον ένα χρόνο στην Περιφέρεια. Το βάρος στον τουρισμό !

Toν απολογισμό του πρώτου χρόνου παρουσίας στην Περιφέρεια, με τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι της ΑΜΘ, επιχείρησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Elisso της Ξάνθης το μεσημέρι της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου.

 

Στη συνέντευξη, όπου παρέστησαν όλοι οι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ καθώς και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας έγινε μια εκτενής ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τους στόχους. Ξεκάθαρο όραμα της περιφερειακης αρχής, όπως το προσδιόρισε ο περιφερειάρχης,  είναι να δομήσει διακριτή περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς να απομακρύνεται από τον εθνικό σχεδιασμό και προσαρμοσμένη στα τοπικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το  μεγάλο βάρος δίνεται στην τουριστική ανάπτυξη  με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού και σε άμεση σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα. Πεποίθηση του Γ. Παυλίδη είναι πως στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος της περιοχής θα προέρχεται από τον τουρισμό.

Διαφορετικό αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο

Σύμφωνα με τον Γ. Παυλίδη η Περιφέρεια έπρεπε να έχει αλλάξει το βηματισμό της και τα πρότυπά της και άφησε αιχμές για το σχεδιασμό του παρελθόντος. Σύμφωνα με την κατάσταση όπως την σκιαγραφεί,  ο πρωτογενής τομέας  παρουσιάζεται αδόμητος χωρίς σύνδεση, ο τομέας της μεταποίησης αδρανής χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει υστέρηση παρά τις τεράστιες δυνατότητες.

Όπως τόνισε, η Περιφέρεια διαμορφώνει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο ενώ παράλληλα ανασυγκροτεί και το παραγωγικό της πρότυπο με στόχο να μετασχηματιστεί σε «τουριστικό προορισμό αριστείας» ενώ άσκησε κριτική στις ακατανόητες απαγορεύσεις και περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν. Παράλληλα έθεσε ως στόχο της ΑΜΘ τη διασύνδεση της παραγωγής και τη συνέργεια πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, την λειτουργία της ως διαμετακομιστικού κέντρου αλλά και, παράλληλλα, και ως ενεργειακού κόμβου.
Στο επίκεντρο ο τουρισμός

Ειδικότερα για τον τουρισμό επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της ΑΜΘ για τη βίζα των 72 ωρών  με την επισήμανση ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο στο συνοριακό σταθμό των Κήπων και να παράσχει βίζα διασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας της Ε.Ε., απορρίπτοντας παράλληλα ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς που υπάρχουν από κάποιες πλευρές για την εθνική διάσταση . Όπως είπε στην Ευρώπη το θέμα έχει τεθεί επιτακτικά και δεν καταγράφεται καμία αντίδραση ενώ σύντομα αναμένεται να τεθεί ανάλογο αίτημα από τη Ρόδο.

Επίσης ζήτησε  την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων με την καθυστέρηση έκδοσης βίζας στην Κων/πολη, την άρση των απαγορεύσεων για την είσοδο λεωφορείων από τη Νυμφαία ενώ περιέγραψε τις ενέργειες που γίνονται γίνονται για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στο Τελωνείο των Κήπων.  Σύμφωνα με τον Γ.Παυλίδη το μεγάλο βάρος πέφτει στη Βαλκανική αγορά επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι μετά το άνοιγμα, ιδίως προς τη ρουμανική αγορά, που επέφερε αύξηση αφίξεων  κατά 30 %.

 

Ενεργειακός κόμβος με αξιώσεις για ανταποδοτικά οφέλη.

Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό νόμο έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγών οριοθετώντας τις προτάσεις που υπάρχουν όπως η αποκατάσταση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων  σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες εντός και εκτός της χώρας, για  αλλαγές στο καθεστώς των ΒΙΠΕ με άρση των παραλογισμών που υφίστανται και την προσπάθεια αναβίωσης για τα «κουφάρια» και τις εταιρίες που είναι σε φάση πτώχευσης κ.α.

Μιλώντας για το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου ανέφερε ότι η ΑΜΘ θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος αλλά με ξεκάθαρη αξίωση για ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια μελετά την περίπτωση ο ΤΑΡ να έχει αποδώσει αντίστοιχα οφέλη στην Αλβανία προκειμένου να συζητήσει μια αντίστοιχη αντιμετώπιση. Ειδικότερα για τη χρήση του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση ανέφερε ότι στόχος είναι το 2020 και οι 5 μεγάλες πόλεις να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο Φ.Α. με σχεδιασμό για 340 χλμ δικτύου ενώ αναφέρθηκε στους πόρους που εξασφαλίζονται από διάφορες πηγές για το στόχο αυτό.
Κατά τα άλλα στην εκτενή  συνέντευξη  τύπου αναφέρθηκε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά για ομάδες στόχου που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική παραγωγή, για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ αλλά και τον πολιτισμό και τη φύση που  αποτελούν ξεχωριστές ενότητές του, λόγω  του βάρους που δίνεται στη δημιουργία ταυτότητας γι την ΑΜΘ, για τα δύο λιμάνια και τις προοπτικές τους παράλληλα με το σταθερό αίτημα για βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, περισσότερες συνδέσεις και είσοδο της ηλεκτροκίνησης, με το βλέμμα να βρίσκεται στους πόρους του αναπτυξιακού πακέτου Γιουνκέρ.

Επίσης μίλησε για την καταπολέμηση των κουνουπιών κάνονας λόγο για πολύ ικανοποιητική χρόνια που είχε θετικά αποτελέσματα, αποσόβησε τους κινδύνους για τον τουρισμό αλλά και για την υγεία καθώς δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου. Για τον κάθετο άξονα Ξάνθης-Συνόρων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν είναι ένα έργο που έχει εγκαταλειφθεί, ότι υπάρχει η εξασφάλιση πόρων από διάφορες πηγές για το πρώτο μέρος, αλλά αυτό αφορά μόνο στα 10 πρώτα χιλιόμετρα από τα Σύνορα προς το Δημάριο  καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα τεχνικά έργα της χώρας.

Ενίσχυση από την ΕΕ για τις συνέπειες της διασυνοριακότητας

Τέλος μίλησε για τη μετανάστευση και σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αρκετά κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας μεταναστών και ανέφερε ότι όλες οι συνέπειες που υπόκειται η ΑΜΘ ως διασυνοριακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε λόγω μετανάστευτης, είτε λόγω πλημμυρών, είτε λόγω ζωονόσων είναι ζητήματα που η Περιφέρεια διεκδικεί να αναγνωρίζονται και να αποζημιώνοντα άμεσα από την Ε.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ