xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Πρωτοσέλιδα: Στα σκαριά ο φορολογικός και ασφαλιστικός «μετασχηματισμός»

Με τον πρώτο και ίσως πιο σύντομο στην ιστορία ανασχηματισμό να είναι γεγονός, μετά την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου από την κυβέρνηση, πλώρη για τον φορολογικό και ασφαλιστικό «μετασχηματισμό» βάζει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Ριζικές αλλαγές στη δομή του φορολογικού συστήματος, που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του ερχόμενου έτους, με στόχο την απλοποίηση και βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους», γράφει η σημερινή Αυγή.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας για το σύνολο των εισοδημάτων που μπορεί να προέρχονται από μισθούς – συντάξεις, ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ενοίκια, που έως τώρα φορολογούνται χωριστά. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως, εξετάζεται η εφαρμογή της ίδιας κλίμακας για τη φοροδιαφυγή κάθε πηγής εισοδήματος χωριστά», σημειώνει η Αυγή. «Όπως δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, η πολιτική βούληση είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, “να πληρώσουν περισσότερο αυτοί που έχουν”. Παράλληλα θα επανεξεταστούν περίπου 700 φοροελαφρύνσεις με στόχο τον εξορθολογισμό τους», συμπληρώνει η εφημερίδα.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, η ρύθμιση του χρέους και η καλύτερη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών μέσω της αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος αποτελούν τις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Αν και τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Χουλιαράκης είναι πολύ καλοί γνώστες της κατάστασης, δεδομένης της εμπειρίας τους, και οι δύο συμφώνησαν στις παραπάνω προτεραιότητες», γράφει η Καθημερινή.

«Νέα φορολογική κλίμακα, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 5% και θα κλιμακώνονται μέχρι και πάνω από το 50% για εισοδήματα πέριξ των 100.000 ευρώ, καθώς και αφορολόγητο όριο στα όρια της φτώχειας, φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών», γράφει η Ναυτεμπορική.

«Βρέχει φόρους», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων. Όπως γράφουν Τα Νέα, «νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε κλίμακες, συντελεστές και φοροαπαλλαγές. Οι έχοντες πάνω από 30.000β ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο.»

«Ζημιωμένοι θα βγουν όσοι έχουν έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες και ακίνητα», γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

«Γενική επίθεση στη μεσαία τάξη», βλέπει η εφημερίδα Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «παγίδες και πρόσθετες επιβαρύνσεις κρύβει το σχέδιο ανατροπών στη φορολογία εισοδήματος που προανήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα εφετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2016!».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά από διαφορετική σκοπιά και ο Ριζοσπάστης, που κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «’Ερχεται βαρύς χειμώνας για Εργασιακά-Ασφαλιστικό». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «με διαδικασίες “εξπρές” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να νομοθετήσει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο, ενώ σε πορεία εφαρμογής βρίσκονται και όλα τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά».

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, το Έθνος αναφέρει ότι περί τα 3 εκατομμύρια εργαζομένων εκτιμάται ότι επηρεάζουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. « Σε έξι ομάδες ασφαλισμένων επικεντρώνονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με την ατζέντα των παρεμβάσεων να είναι διευρυμένη. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως επηρεάζουν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις. Το προωθούμενο «μοντέλο» προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, με εξάλειψη όλων των ενδιάμεσων διατάξεων. Μία από τις κεντρικές προτάσεις που συζητείται στην επιτροπή «σοφών» είναι η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ για πρόσθετο εισόδημα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταφεύγουν στα επαγγελματικά ταμεία».

Η Εφημερίδα των Συντακτών από την άλλη εστιάζει στο άλλο μεγάλο, όχι μόνο ελληνικό αλλά και συλλογικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το προσφυγικό. «Η Σύνοδος Κορυφής πήρε μια νεφελώδη απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 από τους 500.000 που ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Οι 28 της Ε.Ε. παίζουν με τις ζωές των προσφύγων», στο πρωτοσέλιδό της.

ΠΗΓΗ TVXS.GR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ