xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Παραπολιτική: Οι «μουρμούρες» στην παρέλαση για τα γαρύφαλλα και η κωμωδία στο Επιμελητήριο

«Μουρμούρες» ακούστηκαν, ακόμη και στην πρώτη σειρά των επισήμων, για την ενέργεια των τριών βουλευτών να καταθέσουν λίγα γαρύφαλλα αντί για τα καθιερωμένα στεφάνια στην Κατάθεση πριν την παρέλαση, όπως και το γεγονός 20151028_121051ότι δεν κάθονται στην εξέδρα των επισήμων αλλά στον κόσμο. Βέβαια, δεν είναι ο αντικομφορμισμός που ενόχλησε κάποιους (αν κάποιος άλλος κατέθετε γαρύφαλλα θα τον εκθείαζαν απεναντίας) αλλά, ας μη γελιόμαστε, η ενόχληση προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις αριστεροί βουλευτές στην Ξάνθη και αυτό δεν συνηθίζεται εύκολα από πολλούς . Ίσως είναι λογικό και χρειάζεται χρόνος, ίσως είναι υπερβολική η φοβία κάποιων με την Αριστερά.

Επίσης είναι εμφανές ότι η κατάθεση στεφάνων από κάθε πιθανό και απίθανο φορέα,είναι υπερβολική (ακόμη και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ καταθέτει στεφάνι !) Αρκούν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, των αναπήρων πολέμου, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ερυθρού Σταυρού. Οι υπόλοιποι, μπορούν να καταθέσουν την παραμονή. Μπορεί κάποιοι να αρέσκονται σε τελετές, στεφάνια, παρελάσεις, εξέδρες κλπ και να «κορδώνονται» με κάθε ευκαιρία. Για την κοινωνία σε αυτή την κατάσταση, δεν έχουν καμιά σημασία αυτά τα σύνδρομα και ούτε το νόημα της μάχης ενάντια στο φασισμό εξαρτάται από τους «τύπους» αλλά από την καθημερινή πολιτική δράση.

Τα κείμενα και η εκφώνηση της γιορτής, σε προφανή διαφοροποίηση από άλλες φορές, ήταν αρκετά προσεγμένα και νηφάλια στην παρέλαση της Τετάρτης χωρίς εθνικιστικές ή ρατσιστικές κορώνες και αυτό πιστώνεται στα θετικά όσων είχαν την ευθύνη. Μπορεί συνολικά όλο το πλαίσιο των εορτασμών να χρειάζεται αναθεώρηση και επανεξέταση, σύμφωνα με πολλούς, αλλά αυτές οι λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Στον απόηχο της νέας εξωθεσμικής «φιέστας» Μωραϊτη, αυτή μοιάζει με πολλές άλλες ξεχασμένες και αποτυχημένες όπως η προσπάθειά του το καλοκαίρι για συγκέντρωση φορέων που θα χειραγωγούσαν υπέρ του ΝΑΙ ( 68% ΟΧΙ ψήφισε η Ξάνθη, τόσο μεγάλη επιτυχία). Αυτή η νέα πρωτοβουλία δεν κράτησε τα προσχήματα και είχε το χαρακτήρα κομματικής σύναξης της ΝΔ. Και με διάφορες γραφικές κορώνες – ακόμη και για το Νέστο ή άλλες παλαβομάρες (!)- στο πλαίσιο της προδιαγεγραμμένης αποτυχίας του αστείου εγχειρήματος.

Μάλιστα, η υπερβολική και χυδαία επίθεση εναντίον της ΟΕΒΕ από πολλούς και κυρίως από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου –μετά την αποτυχία του να παρέμβει στις εκλογές της Ομοσπονδίας, όπως του καταμαρτυρούν- φανερώνει το μέγεθος της ενόχλησης που η Ομοσπονδία δεν ελέγχεται από το συγκεκριμένο συντηρητικό κύκλωμα και δεν συντάσσεται με την κομματική, αντιπολιτευτική φιέστα που επιχειρεί να στήσει .

Είναι προφανές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να στήσουν–με το μυαλό τους- λαϊκά δικαστήρια σε βάρος της κυβέρνησης ή να γίνουν συνομιλητές με τους βουλευτές. Αυτοί που είναι απόντες εδώ και 5 χρόνια μνημονίων. Όμως η καταστροφή της Ξάνθης δεν συντελέστηκε στα χρόνια των μνημονίων αλλά είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια, όταν όλοι αυτοί επαίρονταν για την υπεροχή τους ενώ η περιοχή ρήμαζε. Όλοι αυτοί και όσοι ατυχώς συναγελάζονται μαζί τους, αποτελούν γραφικό και επικίνδυνο συνονθύλευμα που κατέστρεψε την Ξάνθη, ένα σάπιο κατεστημένο του μαύρου παρελθόντος που έχει χάσει κάθε έρεισμα. Ας προσγειωθούν και ας αφήσουν υγιείς δυνάμεις στον κομματικό τους χώρο να εκφράσουν ένα σοβαρό πολιτικό στίγμα μήπως και ξεκολλήσουν από την ανυποληψία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ