xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Παραπολιτική: Το βουλγαρικό ΑΦΜ που είχαμε προβλέψει και οι εκπλήξεις στη ΝΔ τοπικά και πανελλαδικά

Το θέμα της Βουλγαρικής εταιρίας είναι μια ακόμη περίπτωση που είχε προαναγγελθεί στο XanthiPress.gr αρκετούς μήνες πριν. Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και, μάλιστα, η έρευνα του XanthiPress.gr για την υπόθεση είναι προχωρημένη και θα δημοσιευτεί σταδιακά. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν το να ασκήσει κάποιος κριτική στον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού είναι η εύκολη υπόθεση και πλέον τα ΜΜΕ δεν μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν κάτι για την εικόνα του συγκεκριμένου προσώπου. Έχει δημιουργήσει αρκετές φορές θόρυβο για τις δαπάνες που Κέντρου, την εμμονή με τις εταιρίες του Λαγκαδά, τις υπέρογκες αγορές και αμοιβές καλλιτεχνών.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Λύρατζη και μάνατζερ Παπακωσταντίνου και αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί. Βέβαια ακόμη και αν η εταιρία «φορτώθηκε» στο Δήμο -γεγονός που αρνείται η πλευρά του καλλιτέχνη- είναι επίσης αστοχία και λάθος. Επίσης αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί η εταιρία από τη Βουλγαρία τιμολόγησε στο Δήμο διπλάσιο ποσό από αυτό που ζήτησε και πληρώθηκε η πλευρά του καλλιτέχνη.

Κατά τα άλλα όμως, καλό θα είναι όσοι στήριζαν με μανία τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού στις διαδοχικές αποκαλύψεις μας και  όσοι προσπαθούσαν να επωφεληθούν από τους λανθασμένους χειρισμούς και το γεγονός ότι ήταν «βολικός» σε πολλά επίπεδα, να είναι πιο φρόνιμοι τώρα. Είχαμε γράψει ότι στο Κέντρο Πολιτισμού «έρχονται μέρες Αναπτυξιακής» όταν ανέλαβε ο Π. Λύρατζης. Τόσο στα χρόνια της Αναπυξιακής όσο και στο σύντομο βίο στο Κέντρο Πολιτισμού είχε φανατικούς φίλους, κολλητούς και ορντινάντσες. Άρα δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού αλλά μάλλον θίχτηκαν πρόσκαιρα τα μικροσυμφέροντα του κύκλου του.

Εντυπωσιακή ήταν η έκπληξη του σημειώθηκε στη ΝΔ με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.Πανελλαδικά το μήνυμα είναι πως οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται ούτε σε ένα συντηρητικό κόμμα όπως η ΝΔ, πολύ περισσότερο, ότι ο μύθος για την μεγάλη επιρροή του Κ. Καραμανλή φθείρεται αισθητά μετά από αυτό. Επίσης το σαφές πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εξαχθεί είναι ότι ήταν ο μοναδικός από τους τέσσερις υποψήφιους που είχε ένα πολιτικό στίγμα, όποιο και αν είναι αυτό. Προφανώς η οικογένεια Μητσοτάκη προτάσσει το φιλελεύθερο χαρακτήρα αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί από το μείγμα πολιτικών και προσώπων που θα υπάρχουν.

Η δυνατότητα συσπείρωσης του συγκεκριμένου κόμματος μετά από όσα έχουν προηγηθεί, οι πιθανές φυγόκεντρες τάσεις ή «αδειασμα» εκ των έσω, είναι κάτι που θα εκτιμήσουμε στο επόμενο διάστημα καθώς η μετριοπαθής εικόνα που πέρασε στην εντπυωσιακή του προεκλογική του περίοδο έρχονται σε αντίθεση με πρόσωπα ή πολιτικές που βρίσκονται δίπλα του. Για την κυβέρνηση, θεωρητικά, οι εξελίξεις στους απέναντι παίζουν κάποιο ρόλο αν και, πρακτικά, η αντιπολίτευση της ΝΔ με το Μητσοτάκη στην αρχηγία θα είναι, τουλάχιστον, πιο σκληρή  ενώ ο Ε. Μεϊμαράκης θεωρήθηκε «εύκολος αντίπαλος» για τον Α. Τσίπρα.

Τοπικά το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τόσο την ισχύ του Α. Κοντού που διατήρησε τις δυνάμεις του Ε. Μεϊμαράκη όσο, όμως, και την ανάγκη της βάσης για αλλαγές και ανακατατάξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι ερμηνεύεται η διατήρηση των ψήφων του Ε. Μειμαράκη αλλά και ο ετεροκαθορισμός όλων των υπολοίπων, που στοιχήθηκαν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα μάχη στο επόμενο διάστημα.

Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν δεδομένη την εκλογή Μεϊμαράκη
και διάλεξαν στρατόπεδο σε εκείνη την πλευρά και μάλιστα επιτέθηκαν σκληρά στην άλλη πλευρά, με το γνωστό τρόπο  που το κάνουν για κάθε πολιτικό αντίπαλο.  Ελάχιστοι ήταν στην πλευρά του Κ. Μητσοτάκη όπως οι Δ. Βώβος, Κ. Τριανταφυλλίδης και ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, που μετά την ήττα Τζιτζικώστα τάχθηκε ανοιχτά στην πλευρά Μητσοτάκη. Άρα, επειδή το συγκεκριμένο κόμμα είναι συχνά συνυφασμένο με την προσωπική εξέλιξη και ανέλιξη προσώπων, οικογενειών, ομάδων προσώπων, θα είναι ενδιαφέρον να καταγράψουμε τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνουν οι αναγκαστικές «κυβιστήσεις» το επόμενο διάστημα. Πάντως, είναι πιθανό να διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές κεντρικά και τοπικά, όπως είχαν διαψευστεί αρκετοί και μετά την εκλογή Σαμαρά το 2009. Σίγουρα πάντως θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Το σχόλιο του Μ. Πουσπουρίκα στο FB μετά τις εκλογές:
Η ΝΔ από αύριο δεν θα είναι ίδια. Αυτό έπρεπε να γίνει και το εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κόσμος της ΝΔ είχε ανάγκη από μια τέτοια «εκκωφαντική δήλωση». Η σύγχρονη ματιά και η νέα προσέγγιση της πολιτικής κάποτε θα εκφραζόταν, όσο κι αν κάποιοι αντιστεκόντουσαν σθεναρά, κι αυτό έγινε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Πολλά συγχαρητήρια σε όσους πίστεψαν στην ανατροπή!

Αν όμως η ΝΔ θέλει να γίνει αξιόπιστη και να έχει πλειοψηφικό ρεύμα  χρειάζεται αλλαγές σε βάθος. Από το βαθμό των αλλαγών θα εξαρτηθεί αν ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ανταγωνιστικός αντίπαλος για τον κυρίαρχο σήμερα Α. Τσίπρα. Η εντύπωση ότι νομοτελειακά ο κάθε αρχηγός της ΝΔ πρόκειται να γίνει Πρωθυπουργός είναι μάλλον υπεραπλουστευμένη και θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στις περιπτώσεις που ένας στους δύο αρχηγούς δεν κατάφερνε να φτάσει στο Μαξίμου, κυρίως, όταν δεν είχε τη στήριξη του καραμανλικού στρατοπέδου.

Ένα τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ την περασμένη Πέμπτη μπροστά στα νεκροταφεία. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ο 35χρονος οδηγός του ΙΧ που ενεπλάκη στο ατύχημα της Πέμπτης  ενώ οι συνθήκες της σύγκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ