Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Το σχέδιο νόμου, ενσωματώνει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.
Με τις προωθούμενες διατάξεις θα ρυθμίζονται ζητήματα για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό και θα ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής.
Αυξημένες οι ροές στο Αιγαίο
Την ίδια ώρα αυξημένες εμφανίζονται και πάλι οι ροές προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στη Λέσβο, τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν 674 άνθρωποι ανεβάζοντας τον αριθμό των διαμενόντων στο πρώην στρατόπεδο στη Μόρια πάνω από τις 2000 με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τις 2300. Ο προβληματισμός των υπηρεσιακών παραγόντων έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει άλλος χώρος στη Λέσβο κατάλληλος για την κράτηση των μεταναστών και το κέντρο κράτησης της Μόριας είναι ζήτημα λίγων ημερών να γεμίσει.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αγκάθι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει η εμφανής αδυναμία της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκριθεί στις χιλιάδες αναμενόμενες αιτήσεις.
Μόνο στο κέντρο κράτησης της Λέσβου έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν αίτημα ασύλου πάνω από 1000 πρόσφυγες, ωστόσο δεν έχει εξεταστεί ούτε μία περίπτωση, καθώς τα οκτώ άτομα που στελεχώνουν το γραφείο έχουν δεκάδες υποθέσεις ανοικτές από πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό αλλά και με άλλα γραφεία σε όλη τη χώρα, ενώ 400 άτομα αναμένεται να φτάσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.
Σύμφωνα με τη DW, η Γερμανία έχει ήδη προτείνει στην Κομισιόν να στείλει άμεσα τουλάχιστον 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα για να στηρίξουν τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) όπως επίσης και 200 αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής όμως, η ΕΕ δεν έχει ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει αυτό το προσωπικό στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται ωστόσο, ακόμη και αν η Κομισιόν δεν υποβάλει σχετικό αίτημα υπάρχουν «μέσα και δρόμοι» οι Γερμανοί υπάλληλοι να έρθουν στην Ελλάδα μετά από συνεννόηση της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνηση.
Πηγή: tvxs