xanthipost.gr
Χωρίς κατηγορία

Τα δύο σενάρια για το deal με τους δανειστές

Με «κλειδωμένο» πλέον το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ έως το 2018 και με δύο σενάρια στο τραπέζι για το επώδυνο deal με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πάγιος, και δεδηλωμένος, στόχος του Μαξίμου παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Απριλίου, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να περάσει τα δύσκολα νομοθετήματα για φορολογικό και ασφαλιστικό ακόμη και πριν από το Πάσχα, και το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο με «θετικές προθέσεις» – κατά την περιγραφή κυβερνητικών στελεχών» – και με οιωνούς ανακωχής μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θετικά σήματα» από τους δανειστές

Τα εν λόγω θετικά σήματα εστάλησαν μάλιστα και με ημιεπίσημο τρόπο χθες, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνάντησή του στην Αθήνα με ευρωβουλευτές φέρεται να διαβεβαίωσε πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Απριλίου και ότι ο πήχης των απαιτήσεων του ΔΝΤ έχει χαμηλώσει και κινείται πια «εντός των συμφωνηθέντων του περασμένου Αυγούστου».

Ωστόσο, κρίσιμες παράμετροι ως προς την τελική μορφή της συμφωνίας παραμένουν ανοιχτές και η μάχη του επόμενου δεκαπενθημέρου φαίνεται πως θα δοθεί κυρίως στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Οι πληροφορίες τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από κοινοτικούς παράγοντες αναφέρουν ότι τα μείζονα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού έχουν σχεδόν κλείσει: Το βασικό πλαίσιο του deal προβλέπει φορολογικά μέτρα της τάξης των 3,6 δις ευρώ και επιπλέον εξοικονόμηση 1,8 δις από το ασφαλιστικό.

Σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θεωρούνται επίσης δεδομένες με το δίχτυ προστασίας να περιορίζεται στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές – από κύριες και επικουρικές – των 1.000 έως 1.200 ευρώ. Στο δε φορολογικό, παρά τις γενικευμένες αλλαγές που σχεδιάζονται στις κλίμακες, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως οι επιβαρύνσεις θα αφορούν τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και δεν θα πληγεί η μεσαία τάξη.

Η εμπλοκή με τα κόκκινα δάνεια

Μέχρι της παρουσίασης όμως του φορολογικού νομοσχεδίου και μέχρι αποδείξεως της αλήθειας των διαβεβαιώσεων αυτών, το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια.

Στο υπουργείο Οικονομίας γνωρίζουν ότι το κουαρτέτο επιστρέφει αποφασισμένο να απαιτήσει άμεση απόφαση για πώληση σχεδόν όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, με ελάχιστες εξαιρέσεις για όσα συνδέονται με εγγυήσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία και με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Το «σπάσιμο» της αξιολόγησης

Επ’ αυτής της απαίτησης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζουν εξίσου σκληρή στάση και, προκειμένου να αποκρούσει την πίεση, η κυβέρνηση εξετάζει δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο: Εκείνο που προβλέπει «σιωπηρό» σπάσιμο της αξιολόγησης στα δύο, με άμεση συμφωνία και ψήφιση των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, εκταμίευση μέρους της δόσης των 5,7 δις ευρώ – οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 δις – και μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων για τα κόκκινα δάνεια σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής, το εν λόγω σενάριο δεν φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερα δεκτικούς τους εκπροσώπους των δανειστών που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην διασφάλιση της τραπεζικής συστημικής ευστάθειας.  Ωστόσο, κυβερνητικοί και κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν και μια επιπλέον σημαντική παράμετρο – το γεγονός ότι στην τελική ζυγαριά και τη μορφή της συμφωνίας ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν και οι αποφάσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες δίνει μεγάλη έμφαση ειδικά το Βερολίνο…

Πηγή: tvxs
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ