Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Ο Δήμος Ξάνθης με το σύνθημα «Έξυπνη Κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία»,συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους διοργανώνει ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως οι ιστορικοί περίπατοι στην παλιά πόλη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της ΦΕΞ.
Με το σύνθημα «Έξυπνη Κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία», ο Δήμος Ξάνθης μαζί με φορείς, εθελοντές, συλλόγους και σχολεία συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2016) διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, το ποδήλατο και τους πεζούς. Το σύνολο των δράσεων στοχεύει στην ανάδειξη των οφελών που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα. Το βάδισμα, το ποδήλατο, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων ενώ παράλληλα τις καθιστούν καθαρότερες, ασφαλέστερες και με λιγότερο συνωστισμό. Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει ενεργά στην διοργάνωση αυτή με πολύ δημιουργικές και πρωτοπόρες δράσεις όπως οι ιστορικοί περίπατοι στην παλιά πόλη αλλά και καθημερινές προβολές ταινιών που έχουν ως θέμα την κινητικότητα και τα οφέλη της.
Ας μην ξεχνούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας. Σαφέστατα και πρέπει να προωθούνται σχέδια που θα επικεντρώνονται στην ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, στην χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογικής διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.