Διαφοροποίηση έναντι των αρχικά δημοσιοποιημένων προτάσεων καταγράφεται στο αγγλικό κείμενο της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά.
Η διαφοροποίηση αφορά στον κατώτατο μισθό των νέων και προβλέπει σύνδεση της αμοιβής με την εργασιακή τους εμπειρία. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για σύνδεση της αμοιβής των νέων με την εργασιακή τους εμπειρία και προσδιορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σε σχέση με τα 586 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός.
Μάλιστα, ο μισθός των νέων προσδιορίζεται με τη λέξη «υποκατώτατος μισθός».
Η πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά, που αφορά τη δημιουργία ενός «υποκατώτατου» μισθού, που θα συνδεθεί με την ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ εμπειρία όσων εισέρχονται στην αγορά εργασίας, δεν είναι… αναίμακτη. Το αντίθετο μάλιστα, αφού εάν εφαρμοστεί θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος ανέργων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν με μικρότερες αποδοχές από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί η πρόταση της Επιτροπής να οδηγήσει σε κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ που ισχύει από το 2012 για όσους είναι κάτω των 25 ετών, όμως η επιβάρυνση που θα προκύψει από το νέο υποκατώτατο μισθό, μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες επιδράσεις. Μάλιστα ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μισθού αλλά αν η πρόταση γίνει δεκτή αντανακλά κυρίως στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης που θα βλέπουν μηνιαίο μισθό μέχρι 100 ευρώ
Όπως τονίζει ο κύριος Μπεμπεκίδης το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ζητά αυτή την στιγμή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κυρίου Τσίπρα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η εργασιακή ζούγκλα ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για τα 100 ευρώ γίνεται για να οδηγηθούμε στον μισθό των 300 ευρώ.
Tην πρόταση αυτήν υποστηρίζει η πλειοψηφία (5 στους 8) της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά, έναντι 3 μελών που επιμένουν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς αν και αυτό «ελέγχεται» ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι συνιστά δυσμενή ηλικιακή διάκριση.