Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τρίτη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με σκοπό να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης υλοποίησης της Πράξης «Η συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας». Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση των Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Οι ΑΠΕ συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μέσω της υλοποίησης της πράξης «Η συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Δημιουργία μιας αειφόρου Κοινότητας» συνολικού προϋπολογισμού 1.800.365,78 Ευρώ. Οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή «Κιμμέρια Ξάνθης», σε ιδιόκτητη έκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα με τους κύριους στόχους που είναι η χρήση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μείωση των Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου θα επιτευχθεί επίσης : Βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων, μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, για ενεργειακές δαπάνες με δυνατότητα εναλλακτικής διαχείρισης των εξοικονομούμενων πόρων, βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών του Δ.Π.Θ. αλλά και των πολιτών της Ξάνθης σε θέματα ΑΠΕ.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης δράσης αλλά και μέσω των δράσεων εκπαίδευσης, διάδοσης, πληροφόρησης και δημοσιότητας της Πράξης στους φοιτητές αλλά και στους πολίτες της Ξάνθης αλλά και όλης της επικράτειας να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη από τη χρήση ΑΠΕ και μειώνεται σημαντικά το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.
Να σημειώσουμε ότι πη πράξη θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιου του 2017 ενώ Φορέας Διαχείρισης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και το όλο έργο χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.