Νέους τρόπους διακανονισμών των οφειλών οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι και λειτουργεί αναζητά η κυβέρνηση καθώς τα συναρμόδια υπουργεία, ήδη προχωρούν σε δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για επιχειρήσεις η οποία πιθανόν να επεκταθεί και στα νοικοκυριά.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών στήνει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όπου μέσα από «προκάτ» διαδικασίες και την on-line διαπραγμάτευση οφειλετών και πιστωτών θα αποφασίζονται οι δόσεις και οι διαγραφές, για τις βιώσιμες και μόνο εταιρείες. Κάτι που είναι πιθανόν να επεκταθεί και στα νοικοκυριά τα οποία κυριολεκτικά από τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.
Πάντως η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αντανακλάται τόσο στα έσοδα του κράτους όσο και στις ουρές των καταναλωτών που προσήλθαν στην ΔΕΗ για ρύθμιση των οφειλών λίγο πριν δοθεί νέα παράταση καθώς ο αριθμός των πολιτών που δεν δύνανται να καταβάλλουν τις οφειλές τους είναι τεράστιος