Την παρέμβαση Ξυνίδη προκάλεσε η ένταξη στο ΕΣΠΑ άλλων 18,6 εκατ. ευρώ για τον κάθετο Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων. Ο κύριος Ξυνίδης υπενθυμίζει τον τρόπο με την οποία ξεκίνησε όλη η υπόθεση ενώ αποκαλύπτει ότι δέχθηκε επιθέσεις από Δημάρχους και άλλους που δεν πρόκριναν την διάνοιξη του άξονα αλλά ήθελαν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα.
Τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η υπόθεση του Κάθετου Άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, σχολιάζει με αφορμή την ένταξη ενός ακόμη τμήματος του έργου στο ΕΣΠΑ, ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης. Ο κύριος Ξυνίδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθυμίζει ότι απαιτήθηκε να ενταχθούν οι σχετικές μελέτες στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ιnterreg, που επέβλεπε τότε το Υπουργείο του, με πρωτοβουλία συνεργατών του. Επίσης όμως αποκαλύπτει ότι δέχθηκε επιθέσεις από Δημάρχους και άλλους παράγοντες που ήθελαν να εντάξουν στο Interreg άλλες προτάσεις τους και, μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυτές θα κατέληγαν σε τοπικούς εκδότες, αιτιολογώντας την επίθεση που δέχτηκε από τον τοπικό τύπο, τότε.
Να σημειώσουμε πως στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-ΕλληνοΒουλγαρικά Σύνορα από το μήκους 3,16χλμ που περιλαμβάνει και την κατασκευή της Σήραγγας Συήνης.Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 η Περιφέρεια από το δικό της ΠΕΠ έχει εντάξει τη χρηματοδότηση με 5,4 εκατ. ευρώ της παράκαμψης Δημαρίου (χ.θ. 8+172-χ.θ. 9+660) Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 49,5 εκ.€ και θα χρηματοδοτηθεί από τα τρία επιχειρησιακά προγράμματα. Το έργο έχει κόστος 18.627.600 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τραβώντας το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών της χώρας. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. Η ολοκλήρωσή του εκτιμάται μέχρι το τέλος του 2020 ενώ στο έργο περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.