Το έθιμο της καμήλας που συμβολίζει την αφθονία αναβίωσε την παραμονή των Χριστουγέννων ο σύλλογος εβριτών Ξάνθης θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση στις νέες γενιές.
Στους δρόμους της Ξάνθης και κάτω από έναν λαμπερό ήλιο αναβίωσε το πρωί του Σαββάτου από τον σύλλογο Εβριτών η καμήλα ή Τζιαμάλα ένα έθιμο που μας έρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία. Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης με συνοδεία φλογέρας και νταουλιού ενώ η μουσική είναι στο ρυθμό της μπαϊντούσκας.
Αξιοσημείωτο είναι πως στη διάρκεια της περιφοράς η καμήλα έτρεχε και πολλές φορές ξέφευγε από τον καμηλιέρη. Τότε έτρεχαν όλοι για να την πιάσουν και τη χτυπούσαν. Ο συμβολισμός με την κακοπάθεια του ζώου δείχνει τις περιπέτειες τον ανθρώπου μέσα στη ζωή και το χρόνο.