Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα της γραφής Braille όπως κάνει γνωστό η περιφερειακή ένωση τυφλών και καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος στην ζωτική αυτή προσπάθεια.
Εργαλείο επικοινωνίας αποτελεί πράγματι η γραφή και ανάγνωσης braille τα μαθήματα της οποίας ξεκινούν και πάλι στις 18 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα όπως κάνει γνωστό η περιφερειακή ένωση τυφλών. Μάλιστα όσοι ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρωινές ώρες με τα γραφεία της ένωσης στο τηλέφωνο 25410 62551
Να πούμε πως το όνομά της γραφής οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ. Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος απο το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων». Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948.