xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με μέλανα χρώματα περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας η ετήσια οικονομικη έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2017. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα: «Στο επίκεντρο της Έκθεσης βρίσκεται η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού κόστους που προκαλεί η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και της υπερφορολόγησης.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Επιστημονικό Δ/ντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη καταθέτει στο δημόσιο διάλογο ιδέες μιας διαφορετικής προσέγγισης για την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας, καθώς και για τις συνέπειες και τα αδιέξοδα που προκαλεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία η ετήσια οικονομική έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2017, σύμφωνα με την οποία η πραγματική ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 30%. Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το Ινστιτούτο εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, καθώς σύμφωνα με την έκθεση το 70% των ανέργων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ περίπου 7 στους 10 εργαζόμενους με μερική απασχόληση δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη εργασία.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν  ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση εύθραυστης στασιμότητας και μη διατηρήσιμης δυναμικής, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, της αδύναμης κατανάλωσης, της δραματικής αποεπένδυσης, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης συνίσταται στο ότι «η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής», ειδικά σε όρους επίτευξης βιώ­σιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάκτησης της φερεγγυότητας του δημοσίου τομέα .Κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου. «Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας» προσθέτει εν κατακλείδι η έκθεση του ΙΝΕ.

Related posts

Ξάνθη : Πλήρωμα του ΕΚΑΒ δέχθηκε επίθεση από μία γυναίκα και έναν άνδρα  Ρομά !

xanthipost

 Το νέο  Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Ν. Ξάνθης

xanthipost

Γενισέα Ξάνθης : Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ