xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βαθαίνει η ρήξη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και πρύτανη ΔΠΘ

Βαθαίνει η ρήξη τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιου Καραμπίνη μετά την ερώτηση που υπέβαλλαν για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Ωστόσο στο πλευρό του κυρίου Καραμπίνη στέκεται η σύγκλητος του ιδρύματος που εξέδωσε ανακοίνωση καλύπτοντας πλήρως των πρύτανη του Δημοκρίτειου.

Ερώτηση στους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης σχετικά με τα ρεπορτάζ για τα σκάνδαλα κακοδιοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) υπέβαλαν σήμερα δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Ξάνθης επισημαίνοντας την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα και την ευνοιοκρατία που επικρατούν στο ίδρυμα. Αναφερόμενοι διεξοδικά στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αντιδημοκρατική διαχείριση του ιδρύματος όχι μόνο δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση ανάμεσα στο ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά, επιπροσθέτως, πλήττει βάναυσα το επιστημονικό κύρος του ακριτικού πανεπιστημίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ένα πολυσχιδές πλέγμα σχέσεων έχει διαμορφωθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αδιαφάνεια, η διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα και η ευνοιοκρατία.

Κεντρικό ρόλο έχουν διαδραματίσει ο νυν Πρύτανης Θαν. Καραμπίνης και ο πρώην Πρύτανης Κων/νος Σιμόπουλος, η περίπτωση των οποίων ξεκίνησε να απασχολεί την επικαιρότητα πριν 11 χρόνια, όταν με εντελώς αυθαίρετο και σκανδαλώδη τρόπο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία τη σίτιση των φοιτητών (συμφερόντων του Αντ. Χούτου), ενώ εκ παραλλήλου με τον ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας ανέπτυξαν κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά το ζήτημα προβληματικών συμβάσεων πήρε τη νομική οδό, καθώς σύμφωνα με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ από τον ημερήσιο Τύπο το ΣΔΟΕ, η Εισαγγελία Εφετών Ροδόπης και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΔΔ) εξετάζουν 5 δικογραφίες, οι 4 εκ των οποίων αφορούν συμβάσεις σίτισης και φύλαξης του ΔΠΘ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (21/3/17) το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρίσκεται ήδη στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης. Κατά εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο μεταφέρει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναδεικνύεται : « (…) ένα σύμπλεγμα κοινών εταιρικών και προσωπικών συμφερόντων και σε κάθε περίπτωση μια ιδιάζουσα σχέση », η οποία έχει ως συνέπεια « (…) να δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού του τότε πρύτανη Κ. Σιμόπουλου και του τότε αντιπρύτανη Αθ. Καραμπίνη, που είναι σύζυγος της Μ. Λάππα, υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας του Αντ. Χούτου ».

Πέραν τούτων, ξεχωριστή θέση στα «έργα και τις ημέρες» του Θαν. Καραμπίνη καταλαμβάνει η υπόθεση της απευθείας ανάθεσης 600.000 ευρώ των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ», η οποία ανέθεσε το 2015 στο ΔΠΘ τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων της ηπειρωτικής Ελλάδας και το τελευταίο, με εντολή Καραμπίνη, ανέθεσε σε … συγγενείς του εν λόγω Πρύτανη την εκτέλεση του έργου. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης, η ανάθεση αναστάλθηκε, αλλά η υλοποίηση του έργου από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» ακόμα εκκρεμεί.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στις παραπάνω υποθέσεις έχουν και άλλες προεκτάσεις, οι οποίες αμαυρώνουν την πορεία και τις προοπτικές του ΔΠΘ, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα εκφοβισμού σε βάρος όποιου αντιτίθεται σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ο αυταρχισμός αυτός παίρνει τη μορφή ποινής των διαφωνούντων με αδικαιολόγητη στέρηση μισθού αλλά και διακοπής ερευνητικών κονδυλίων, ενώ δεν λείπουν εκδικητικά μέτρα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την χρηστή, αμερόληπτη και αποτελεσματική διοίκηση.

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα από την προαναφερθείσα εφημερίδα, αναδεικνύεται ότι η αντιδημοκρατική διαχείριση του ιδρύματος όχι μόνο δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση ανάμεσα στο ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά, επιπροσθέτως, πλήττει βάναυσα το επιστημονικό κύρος του ακριτικού πανεπιστημίου. Η διοίκηση του Θ.Κ. έφτασε στο σημείο να αποκλείσει τον δημοκρατικό διάλογο των μελών ΔΕΠ, καταργώντας την ηλεκτρονική τους λίστα αλληλογραφίας. Πλέον, μπορεί κανείς να μιλήσει δημόσια μόνον εφόσον το εγκρίνει ο κ. Καραμπίνης. Είναι προφανές ότι όσο διαιωνίζεται αυτή η νοσηρή κατάσταση, το ΔΠΘ δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που έχει ως αποστολή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Δεδομένου ότι έχουν παραλάβει τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προωθήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση στο ΔΠΘ;

2) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να προστατεύσει τα δημόσια ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης;

3) Τι είδους έλεγχος θα ασκηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή υπόσταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και οι τυχόν αδικίες που προκλήθηκαν σε όσους αντέδρασαν;

Στο μεταξύ η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη συνεδρίαση που έγινε στις 30 Μαρτίου 2017, αφού ενημερώθηκε για την επερώτηση ομάδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με υποτιθέμενα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και ύστερα από διεξοδική συζήτηση, διαπίστωσε ομόφωνα ότι: α} Οι επερωτώντες βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα συγκεκριμένου μέσου μαζικής ενημέρωσης, με τον ίδιο πάντα υπογράφοντα συντάκτη, χωρίς να ζητήσουν, ως όφειλαν επί πραγματικού ενδιαφέροντος, ενημέρωση τουλάχιστον από τα Πανεπιστήμιο που αδίκως κατηγορούν και που αναγνωρίζεται από όλους ως ο σημαντικότερος πόλος και φορέας ανάπτυξης της ευαίσθητης και ακριτικής περιοχής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. β} Το κείμενα της επερώτησης τους στοχοποιεί προσωπικά τoν νυν Πρύτανη, όταν είναι γνωστό ότι οι ενέργειες του υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για τη λήψη των οποίων μελετώνται και αναλύονται διεξοδικά σε κάθε συνεδρίαση όλα τα σχετικά Θέματα. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, όπως τονίζει όλες οι αποφάσεις της Συγκλήτου που αφορούν θέματα που θίγονται στο ερώτημα των βουλευτών έχουν κριθεί απολύτως ορθές και σύννομες από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, τα οποία δικαίωσαν επίσης και τις αντίστοιχες ενέργειες του Πρύτανη. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την πλήρη στήριξη των επιλογών και ενεργειών της παρούσας Διοίκησης και του Πρύτανη προσωπικά, οι οποίες αποτελούν, άλλωστε, προϊόν δικών της αποφάσεων. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι Θα εξαντλήσει το σύνολο των νόμιμων μέτρων που μπορούν να ασκηθούν προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον παντός υπευθύνου, ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του Πανεπιστημίου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η περιουσία του Ιδρύματος. Επιπλέον, προτίθεται, σε επόμενη συνεδρίαση της, να παρουσιάσει δημόσια όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Την ίδια ώρα ωστόσο  από το βήμα της βουλής ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως η κατάσταση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «έχει ξεφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας», προαναγγέλλοντας κυρώσεις ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται η παραπομπή του πρύτανη Θανάση Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, σε συνέχεια ποινικών ευθυνών που προκύπτουν τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος του πρώην πρύτανη του ιδρύματος Κωνσταντίνου Σιμόπουλου για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος.

Related posts

Πένθος στην Ξάνθη – Έφυγε από ανακοπή ο αγαπητός και γνωστός  επιχειρηματίας Χρήστος Μιχαήλ

xanthipost

 (video) – «Όταν το θέατρο συναντά τα μαθηματικά» : Μία υπέροχη θεατρική παράσταση από το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

xanthipost

Δράμα : Διακίνηση με μηχανή μεγάλου κυβισμού στην Εθνική οδό Δράμας – Αμφίπολης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ