xanthipost.gr
ΕΝΘΕΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτοξεύεται στο διάστημα ο δορυφόρος του ΔΠΘ

Ένας πλήρης δορυφόρος μικρού μεγέθους κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα Ηλέκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής QB50.  Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Πρύτανη κ. Παντελή Μπότσαρη ο δορυφόρος έχει περάσει όλες τις λειτουργικές δοκιμές και τις σκληρές δοκιμασίες πτήσης και φορτώνεται στον πύραυλο που θα τον μεταφέρει στο διάστημα.

Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή θεόδωρου Σαρρή, με μια ομάδα από μηχανικούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολοκληρώθηκε πρίν από λίγους μήνες το πολύπλοκο έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής του δορυφόρου, που πήρε την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat ο οποίος είναι έτοιμος να εκτοξευθεί στο διάστημα.

Στόχος του σμήνους αυτού των νανο-δορυφόρων είναι να μελετήσουν τη σύσταση και την ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού χώρου μέσα στην Θερμόσφαιρα της Γης, σε αποστάσεις από 200 έως 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και κυρίως να παρατηρήσουν αλλαγές στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων. Αφού πραγματοποιήσουν μετρήσεις για αρκετούς μήνες, οι δορυφόροι QB50 αναμένεται να βυθισθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμφόσφαιρας και να διαλυθούν, λόγω τριβής, σαν διάττοντες αστέρες.

Related posts

Δήμος Ξάνθης & ΔΠΘ – Ανάπτυξη εργαλείων για την εκτίμηση και διαχείριση κλιματικών αλλαγών και κινδύνων

xanthipost

Προβλήματα τώρα σε Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp

xanthipost

Το εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη πιστοποιείται με τα πρότυπα ISO 45001, 14001 και 50001

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ