xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο μικροδορυφορο θα κατασκευάσει το δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης

Η συμφωνία για κατασκευή τριών μικροδορυφόρων ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.  Η επερχόμενη συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τριών πανεπιστημίων της χώρας, το Δημοκρίτειο, Πελοποννήσου και Πατρών.

Σε συμφωνία με το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο να παραδοθούν στο Δημόσιο τρεις μικροδορυφόροι οι οποίοι θα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος έκανε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το πρότζεκτ – η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.  Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος.

Ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινάνε από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες για έναν τομές ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας» όπως σημείωσε ο κύριος Παππάς. Οι δύο μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι σε 18 μήνες για εκτόξευση από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από επιστημονική ομάδα ερευνητών.

Οι δυο μικροδορυφόροι θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής, η οποία θα οργανωθεί από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ήδη κατασκευάσει τον DUTHSat-GR01, στο πλαίσιο του ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους νάνο-δορυφόρων με στόχο την εξερεύνηση των ορίων της ατμόσφαιρας με το διάστημα. O DUTHSat τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 25 Μαΐου 2017. Στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος αναπτύχθηκε και ο UPSat από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Libre Space Foundation.

Related posts

 (video) – Ιωάννης Νέτο: Το Ξανθιώτικο ταλέντο της Παλμέιρας που φόρεσε τα γαλανόλευκα

xanthipost

Ξάνθη: Πρόστιμο 1.125€ για καύση ξερών χόρτων σε οικόπεδο στον Δήμο Τοπείρου

xanthipost

Ξάνθη: Δικογραφία για ρύπανση περιβάλλοντος – Εντοπίστηκαν να ξεφορτώνουν σκουπίδια παράνομα

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ