Νομοσχέδιο που θα καταργεί τις πανελλήνιες εξετάσεις εντός τριετίας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή, ενώ για το θέμα θα συναντηθούν αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Εντωμεταξύ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται οι βάσεις των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια από τις πολλές συσκέψεις που είχε με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες ότι οι μαθητές που θα μπουν εφέτος στην Α΄ Λυκείου δεν θα δώσουν πανελλήνιες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , οι πανελλήνιες εξετάσεις θα αντικατασταθούν από ένα «ελληνικό μπακαλορεά», που, μεταξύ άλλων θα αφορά τα εξής:
– Στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε έξι μαθήματα, τα τέσσερα εκ των οποίων – σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα είναι υποχρεωτικά και τα δύο επιλογής. Μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων αναμένεται να είναι η γλώσσα, η ιστορία και τα μαθηματικά. Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ο βαθμός θα προέρχεται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, κατά 80% από γραπτές εξετάσεις και το 20% από τις προφορικές. Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται κάθε Φεβρουάριο και Μάιο ή Ιούνιο στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Συνολικά, δηλαδή, οι μαθητές θα δίνουν γραπτές εξετάσεις τέσσερις φορές. Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο και η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς άλλης περιφέρειας. Τις πρώτες χρονιές, οι μαθητές θα μπορεί να υπολογίζουν ή όχι τη βαθμολογία της Β΄ Λυκείου αναλόγως εάν είναι ευνοϊκή για αυτούς ή όχι.
Βάσεις πανελλαδικών εξετάσεων 2017 – εκτιμήσεις και ανατροπές
Εντωμεταξύ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται οι βάσεις των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων και μπορεί οι αποδόσεις της πλειοψηφίας των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες να ήταν πιο χαμηλές από πέρυσι, ωστόσο οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνεία κρατάνε τις βάσεις τους. Το ίδιο ισχύει για τις Ιατρικές και Νομικές σχολές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες, καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δρεμσίζη Ιωάννη οι βάσεις είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων που είναι οι θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι δηλώσεις των σχολών στα μηχανογραφικά που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι.