Άναψαν κυριολεκτικά τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης του εκπλειστηριασμού του ακινήτου της ΕΑΠΑΞ αν και η δημοτική αρχή επέλεξε να το βάλει τελευταίο χωρίς ωστόσο αυτό να πτοήσει τους συμβούλους που το έφεραν στο σώμα.
Μπορεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να επέλεξε να θέσει προς συζήτηση τελευταίο το θέμα που αφορά στον εκπλειστηριασμό του ακινήτου της ΕΑΠΑΞ ωστόσο η κούραση δεν κατέβαλε τους συμβούλους που υπέγραψαν το αίτημα από το να θέσουν πιεστικά ερωτήματα χωρίς βέβαια να πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο ακίνητο χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από μάστορες από την Καστοριά για λογαριασμό του μεγαλέμπορα Χατζηπέτρου. Η αρχιτεκτονική του αξία έγκειται στον ρυθμό του κτιρίου ο οποίος είναι λαϊκός με οθωμανικές επιδράσεις ενώ αποτελείται από δύο πτέρυγες και τέσσερα σαχνισιά δηλαδή προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια οι οποίες βρίσκονται πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου μια αρχιτεκτονική που παρατηρείται σε παραδοσιακά κτήρια βαλκανικής, μικρασιατικής αλλά και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Πέρα όμως από την αρχιτεκτονική του αξία εξίσου σημαντική είναι και η ιστορική αφού για ένα διάστημα έως το 1897 λειτούργησε ως επισκοπείο καθώς παραχωρήθηκε ως κατοικία στον Μητροπολίτη Ιωακείμ Σγουρό ενώ στο ίδιο κτίριο συνεδρίαζε και η Δημογεροντία.Ένα σημαντικό λοιπόν κομμάτι της ιστορίας της Ξάνθης αφού αφέθηκε να ρημάξει τελικά χάθηκε από τα χέρια του Δήμου έναντι πινακίου φακής.