Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το ερωτηματολόγιο που διένειμε ηλεκτρονικά η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας την άποψη των πολιτών για ζητήματα σχετικά με τη αγορά εργασίας και την κρατική επέμβαση. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές, με σαφή ειρωνικό τόνο, έδωσαν συγχαρητήρια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εν λόγω ερωτηματολόγιο ενώ η αντιπολίτευση συνιστά υπομονή προκειμένου να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα ερωτηματολόγιο, για τις εργασιακές σχέσεις που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου προκαλεί σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Μαξίμου και την Πειραιώς. «Συγχαίρουμε την Νέα Δημοκρατία για το ερωτηματολόγιό που ανάρτησε στο διαδίκτυο, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις. Στο ερωτηματολόγιο αυτό, οι πολίτες έχουν μια σειρά από θαυμάσιες επιλογές», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να το φέρει με τρόπο, με στόχο όπως αναφέρουν την ισοπέδωση της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού κράτους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι να μοιράζεται η ίδια θέση εργασίας και ο ίδιος μισθός σε περισσότερα από ένα άτομα. Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της απαντά πως η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται, ας κάνει λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως τότε, αντί να γράφουν ανοησίες σε non paper, ας προσπαθήσουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί, όσο δύσκολο και αν τους είναι».
Γεγονός είναι πάντως πως το ερωτηματολόγιο προκαλεί πραγματικό προβληματισμό για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικό μάλιστα αυτού η ερώτηση για το αν θα προτιμούσαν να γίνουν αλλαγές «στις εργασιακές σχέσεις, που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων» κάτι που παραπέμπει στο μοντέλο της μερικής απασχόλησης και γενικότερα της επέκτασης των ευέλικτων μορφών εργασίας, που ελέω κρίσης, τείνει να παγιωθεί στην ελληνική αγορά. Επίσης προβληματισμό προκαλεί και το ειδικό ερώτημα για την «πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων». Όμως το ερώτημα τίθεται σε αντιπαραβολή με «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας». Εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν και από την ερώτηση για το τι θα διάλεγαν οι πολίτες «αν η πολιτεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας ή διάφορες πλευρές του κοινωνικού κράτους» δημιουργώντας προβληματισμό για την στήριξη ή όχι της κοινωνικής πολιτικής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης κομβικής σημασίας είναι η ερώτηση προς τον εργαζόμενο, εάν θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση με την διοίκηση της εταιρίας», ή από εκλεγμένους αντιπροσώπους τους γεγονός που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πάντως, από τις ερωτήσεις αυτές γίνεται σαφές ότι εάν οι απαντήσεις των πολιτών «βολεύουν», θα μπορούσαν να στηριχθούν υπό όρους η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η περαιτέρω επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης….