- Υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας ο Δ. Καμμένος και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ
- Τσίπρας: Η ΝΔ δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης
- Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική
- Μητσοτάκης: Μείζων εθνική υποχώρηση η συμφωνία για το Σκοπιανό
- Καμμένος: Βλέποντας πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ο Μητσοτάκης ρίχνει πολιτικές «μπαλωθιές»
- Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα
- Θεοδωράκης: Να φέρουμε την ΠΓΔΜ πιο κοντά μας για να ανακόψουμε την προέλαση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
- Λεβέντης: Υπόλογος όποιος βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, με 153 ψήφους κατά της πρότασης και 127 υπέρ. Εκτός ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος, με επιστολή του Πάνου Καμμένου προς το προεδρείο.
Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.
Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Σαχινίδης.
Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή είχε επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως είχε δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Τσίπρας: Η ΝΔ δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του έκανε λόγο για «μια συμφωνία που κάθε έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι», τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει αναφορά σε «Μακεδονικό» έθνος ή εθνότητα. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης».
Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του τόνισε ότι «για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή». Παράλληλα, κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό και υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».
Μητσοτάκης: Μείζων εθνική υποχώρηση η συμφωνία για το Σκοπιανό
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στη Βουλή. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.
Καμμένος: Βλέποντας πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ο Μητσοτάκης ρίχνει πολιτικές «μπαλωθιές»
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας ότι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».
Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα».
Θεοδωράκης: Να φέρουμε την ΠΓΔΜ πιο κοντά μας για να ανακόψουμε την προέλαση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ με το βλέμμα στην απόκρουση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το «ναι» στη συμφωνία και η βοήθεια στην πατρίδα δεν συνεπάγεται και στήριξη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Λεβέντης: Υπόλογος όποιος βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του τόνισε ότι «καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή».
Με εντάσεις η δεύτερη ημέρα της συζήτησης
Ήδη οι τόνοι ανέβηκαν με την αντιπαράθεση στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις πρώτες δύο ημέρες της συζήτησης στην Ολομέλεια. Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νίκου Κοτζιά, με αφορμή κάποια σχόλια που έκανε η βουλευτίνα της ΝΔ για τη Στάζι και την ακαδημαϊκή ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο μεταξύ τους καυγάς ξεκίνησε όταν η κ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο βήμα της Βουλής, κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά ότι περιφέρεται στα κανάλια και «απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων». Η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε και σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ. Κοτζιά λέγοντας: «Είναι η γνωστή στη γενιά μας η λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ».
Σε άγρια αντιπαράθεση ήρθαν και ο Πάνος Σκουρλέτης και Άδωνις Γεωργιάδης. Οι αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη σε αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που – όπως είπε – ως αντιπολίτευση έτρεχε στις συγκεντρώσεις φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της Βουλής, ενώ τώρα ως Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών.
«Ρε παιδιά πάσχουμε από ομαδικό αλτσχάϊμερ; Τώρα γίνατε μετριοπαθείς; Χωρίς τις καρέκλες τρέχατε στις συγκεντρώσεις και φωνάζατε να καεί το μπουρ@@λο η Βουλή», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανακαλέσει, απάντησε: «Εσύ το έλεγες, εγώ να το πάρω πίσω;».
Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή
Παράλληλα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια, στο Σύνταγμα κορυφώνεται και το συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία».
Οι συμμετέχοντες άρχισαν να καταφθάνουν στην Πλατεία λίγο μετά τις 16:00 και αναμένεται να κορυφωθεί στις 19:00, μετά από σχετικό κάλεσμα που έγινε μέσω social media.
Στο μήνυμά της η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαιτερα όλους τους Δημοκράτες, Πατριώτες των Αθηνών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της Νοτίου Ελλάδας σε συνεχή και Ανένδοτο Αγώνα από την Πλατεία Συντάγματος. Καλούνται όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων που συμφωνούν με τον Κυρίαρχο Λαό να παραιτηθούν από της Βουλευτικές έδρες τους ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της βούλησης του Ελληνικού Λαού. Επαναλαμβάνουμε ότι στην αντιδημοκρατικότητα τους απαντάμε με περισσότερη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, την Ειρήνη και την Μακεδονία μας.
Διατρανώνουμε με ειρηνικό τρόπο την βούληση μας ότι δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν ενάντια στην θέληση του Ελληνικού Λαού. Θα απαντήσουμε με περισσότερο αγώνα και συνεχή παρουσία στην Πλατεία Συντάγματος όπως ορίζει το Συνταγμα και το Δημοκρατικό μας δικαίωμα».